От години лидерът на Netflix Рийд Хейстингс беше категоричен, че стрийминг гигантът няма да показва реклами в своите програми. В края на миналата година компанията направи обратен завой. Гигантът не просто ще навлезе в рекламния бизнес, но дори бърза да го направи, пише в анализ на Wall Street Journal.

Компанията събра инженери, за да ги уведоми за техническите предизвикателства. Директорите бързо решиха, че първоначално ще се нуждаят от външен партньор, който да осигури технологията и да помогне за продажбите.

До пролетта, след като обяви плана си публично, Netflix насърчи войната за наддаване, в която се включиха Google, NBCUniversal и Microsoft. Една от целите на Netflix беше да си осигури голяма „минимална гаранция“ – обещание, че ще получи голям източник на рекламни приходи, за да ограничи финансовия си риск, посочват източници, запознати с въпроса.

Търсенето на лидер, разбиращ от реклама, продължава

Netflix също така търсеше старши лидер с опит в рекламата, като имаше предвид, че знае малко за бизнеса с продажба на реклами.

Компанията се обърна към най-малко двама висши мениджъри на Comcast с предложения, докато преговорите за партньорство продължаваха със самата фирма, което разгневи управлението на кабелния гигант, допълват част от източниците.

Спешното навлизане на Netflix на рекламния пазар с евтина услуга, която ще стане налична в началото на следващата година, е най-драматичният повратен момент след преминаването от DVD по пощата към стрийминг. Резкият завой отразява желанието на компанията за смяна на курса, тъй като се сблъска с най-трудния си период от повече от десетилетие.

Netflix преживя две последователни тримесечия със загуба на абонати

След като години наред изглеждаше непобедим, Netflix преживя загубата от конкуренцията, а акциите му загубиха приблизително две трети от стойността си тази година.

„Те сменят посоката и то бързо“, коментира Раман Гамбхир, асоцииран портфолио мениджър в Neuberger Berman, който инвестира в Netflix чрез фондове, за чието управление помага. „Това е първият път, в който действат от позиция на слабост“, посочва той, допълвайки, че остава оптимист за акциите.

Промяната в Netflix е напомняне за предизвикателствата, пред които са изправени иноваторите в индустрията, когато конкурентите се появят след тях. Сега Хейстингс е в неудобната позиция да догонва съперници, които вече са поели водеща роля във вплитането на рекламата в своите бизнес модели.

„Те имат качествена конкуренция. И то огромна“, коментира Уенда Харис Милард, бивш заместник-председател на MediaLink, рекламна и медийна консултантска фирм, имайки предвид все по-пренаселената арена за стрийминг абонаменти, която включва Disney+, Hulu, Paramount+, HBO Max, Amazon Prime Video и Apple TV+.

Въпреки че мениджмънтът на Netflix мъдро се насочи към абонаментния бизнес и по този начин успя да увеличи потребителската база през годините, Милард твърди, че „сега времето е различно“.