За плановете имаше слухове от известно време, а сега идва и официалният старт: Британската необанка Revolut ще предлага на клиентите си разсрочено плащане – т. нар. модел Buy Now, Pay Later (BNPL), обяви компанията в петък сутринта.

Първоначално опцията за плащане на вноски ще е достъпна само в Ирландия, където според Revolut услугата има 1,9 милиона клиенти. До края на годината функцията трябва да бъде налична и на други пазари - като се започне от Полша и Румъния, съобщават от компанията, цитирани от DPA.

За Джо Хенеган, главен изпълнителен директор на Revolut Bank, плащането по-късно е вълнуващ и бързо развиващ се сегмент в областта на личните финанси и потребителските разходи.

До какво ще доведе новата опция

Според него новата функция дава на клиентите по-голям контрол върху личните им финанси и по-голяма гъвкавост при харченето.

Британският финтех свързва новата функция директно със собствената си дебитна карта. Тя може да се използва и за онлайн покупки. С тази стъпка Revolut навлиза в един разрастващ се, но и противоречив бизнес.

BNPL включва покупка по сметка, както и покупка на изплащане, и е считана за алтернатива на кредитните карти. Доставчиците на BNPL се възползват от факта, че електронната търговия е в подем.

Къде се крие рискът

Опасността обаче е, че потребителите могат да задлъжнеят сравнително лесно чрез BNPL. В ЕС, а също и в Обединеното кралство, се работи по по-строги правила за онлайн покупките на изплащане. Под въпрос е доколко доставчиците на BNPL ще се справят с повишаването на лихвените проценти, което оскъпява рефинансирането им.

Най-известният доставчик на BNPL в Европа е шведският финансов стартъп (финтех) Klarna, който беше оценен на почти 46 млрд. долара след последния си кръг на финансиране преди година. Неотдавна обаче Klarna обяви, че съкращава десет процента от досегашните 7000 работни места. Цената на акциите на американския ѝ конкурент Affirm рязко се понижи.

Освен това според съобщения в американския бизнес вестник Wall Street Journal оценката на Klarna може да спадне значително - вероятно до 15 млрд. долара. Klarna не коментира темата.

Въпреки това подходът на доставчиците на платежни услуги като Klarna и Affirm, от една страна, и Revolut и банки като Barclays, от друга, се различава. Методите за плащане на Klarna са директно интегрирани с онлайн търговеца. Klarna печели предимно от таксите, които търговците плащат. При Revolut и Barclays опцията BNPL е свързана с платежната карта.