Американският производител на чипове Intel съобщи на законодателите и официалните лица в САЩ, че отлага за неопределено време церемонията по първата копка на планирания завод за производство на чипове в Охайо на стойност няколко милиарда долари, с което сигнализира за разочарованието си от несигурността в Конгреса по отношение на законодателството, което има за цел да осигури подкрепа за американската индустрия за чиповете.

Церемонията беше предварително насрочена за 22 юли. В сряда Intel информира кабинета на губернатора на Охайо Майк Деуайн и членовете на делегацията на Охайо в Конгреса, че отлага откриването „отчасти поради несигурността около" законодателството, свързано с чиповете, известно като Двупартийния закон за иновации, пише The Wall Street Journal.

Intel все още планира да построи съоръжението и не е отложила началото на строителството, заяви говорителят на концерна Уил Мос. Компанията, която обяви плановете си за завода през януари, заяви, че възнамерява да инвестира поне 20 млрд. долара в съоръжението в Охайо, като се очаква строителството да започне в края на 2022 г., а производството да стартира през 2025 г.

В съобщението си компанията заяви, че разходите за проекта в Охайо могат да достигнат около 100 млрд. долара през следващото десетилетие, но че разширяването му зависи отчасти от напредъка на законодателството за чиповете в САЩ.

Въпреки че церемонията по първата копка е церемониална, решението за отлагане е знак за разочарованието на Intel от законодателството за чиповете, което включва финансиране за разширяване на местното производство на полупроводници и за научноизследователска и развойна дейност за около 52 млрд. долара.

Какво казва новият Закон за чиповете

Преговарящите от Камарата на представителите и Сената разглеждат финансирането, често наричано Закон за чиповете, като част от по-широкообхватно предложение за законодателство в областта на иновациите, което според поддръжниците е необходимо за националната сигурност. Intel усилено лобира за това законодателство.

Мос заяви, че компанията продължава да се вълнува от започването на строителството на производствения завод в Охайо, но повтори изявлението на компанията от януари, че обхватът и темпото на разширяване на дейността на Intel в Охайо ще зависят до голяма степен от финансирането на законодателството за чиповете.

„За съжаление, финансирането по Закона за чиповете се движи по-бавно, отколкото очаквахме, и все още не знаем кога ще бъде прието", каза той и призова Конгреса да действа, за да може Intel „да продължи напред със скоростта и мащаба, които отдавна сме предвидили за Охайо" и други американски проекти.

Позицията на Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън неведнъж е посочвал инвестицията в Охайо като ключово производствено развитие и показател за това, че САЩ заемат по-голяма роля в световната полупроводникова индустрия.

Президентът спомена планираната инвестиция на компанията в речта си „За състоянието на съюза" и се срещна лично с главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер.