След като през вчерашния ден в Socialni.bg разгледахме финансовия ръст технологичния гигант „Samsung“, днес идва ред на следващия рязко развил се през пандемията технологичен играч „Huawei“.

Китайската супер технологична компания „Huawei Technologies“ издаде официален доклад, от който става ясно, че марката отбелязва 13,1% ръст на приходите за първата половина на 2020 година. С това, те показват по-слаб растеж заради продължаващият натиск върху доставчици и клиенти на компанията, който оказват американските власти.

Малко цифри

През първата половина на тази година приходите на компанията са нараснали с 11,4%, или казано с точни суми, 454 млрд. юана (64,90 млрд. долара), спрямо 401,3 млрд. юана, отчетени през 2019 г. Въпреки този растеж, финансовият успех е по-малък от този от 23,2%, регистриран през първата половина на 2019 г.

Huawei заявява, че нетната печалба е 9,2% спрямо 8,7% през първото полугодие на миналата календарна година. Китайската компания публикува отчета си ден преди властите във Великобритания да обявят дали ще забранят на Huawei да участва в изграждането на телекомуникационните мрежи на Острова.

Huawei през пандемията

Ръстът на приходите от продажби на Huawei е постигнат въпреки продължаващия повече от година натиск от страна на американските власти. Както казахме в началото на статията, той е съсредоточен главно върху доставчиците и клиентите ѝ.

Компанията продава мрежово оборудване за 5G-свързване на телекоми, както и смартфони и лаптопи на своите потребители.

Същността на скандала между САЩ и Huawei

През месец май 2019 година правителството на Съединените американски щати постави Huawei в черния си търговски списък. Това доведе до ограничаване на продажбите на произведени в САЩ стоки.

От тази правителствена хватка, чиповете на Huawei пострадаха най-осезаемо. Компанията, обаче, натрупа запаси и продължи да проектира чипове, които са произвеждани от Taiwan Semiconductor Manufacturing и други влиятелни в бранша фирми.

“Huawei обеща да продължи да изпълнява задълженията към клиентите и доставчиците си да оцелее, продължи да работи и да допринесе за глобалната дигитална икономика и технологично развитие, без значение с какви бъдещи предизвикателства може да се сблъска“, обяви компанията в официално изявление през вчерашния ден.

През май тази година американските власти въведоха още нови правила, които са насочени към ограничаване на способността на Huawei сама да се снабди с чипове, което според експерти ще бъде от решаващо значение за усилията на компанията да продава 5G мрежовото си оборудване.

Резултатите за първата половина на 2020 година показват по-бърз растеж от този на данните за първото тримесечие, обявени през април. Тогава приходите се повишиха с 1% до 182,2 млрд. юана, спрямо 39% растеж година по-рано.

Маржът на нетната печалба се сви до шокиращите 7,4% от 8% преди година. Това показва, че все пак резултат от американските мерки има.

Huawei не отчете колко броя смартфона и лаптопи е продала през първото полугодие на тази година. IDC обяви, че Huawei е била вторият по големина производител на смартфони за първото тримесечие на 2020 г.

Тази позиция те са спечелили със своите 17,8% пазарен дял, след Samsung Electronics, но изпреварвайки Apple, която е трета по отношение на пазарния дял.