От Самсунг електроникс (Samsung Electronics) обявиха, че регистрираната им оперативна печалба за последното тримесечие вероятно ще е нараснала с цели 23 процента на годишна база. Печалбата е подкрепена от това, че съществува силно търсене на чиповете с памет, използвани при персоналните компютри и сървърите.

Според експертите на компанията търсенето е породено главно заради пандемията от коронавирус. Причината – все повече хора работят от совите домове.

Южнокорейският технологичен гигант Самсунг ще публикува и по-подробна информация при представянето на финансовите си резултати по-късно през този месец. От компанията очакват оперативната печалба за периода април-юни да достигне 8,1 трилиона вона.

Тази стойност се изчислява на 6,8 милиарда долара. Приходите за тримесечието вероятно ще са намалели със 7% до 52 трилиона вона, което е 43,6 милиарда долара.

Събитията преди и по време на пандемията

След като бе отчетено увеличение с 3,4 на сто на оперативната печалба през първото тримесечие на годината (тук влиза и периодът преди и по време на най-сериозните времена на пандемията). Самсунг обяви през месец април, че очаква през второто тримесечие печалбата им да намалее драстично заради пандемията.

Както е добре известно, тя се отразява отрицателно на продажбите на смартфони, телевизори и други продукти, включени в списъка на луксозните стоки.

Анализаторите на ситуацията твърдят, че от Самсунг, който са най-големият в света доставчик на полупроводници, продължават да се радват на стабилно търсене на чипове за персонални компютри и сървъри.

Вероятно пандемията принуждава компанията да харчи по-малко за маркетинг заради ограниченията за пътуване от държава в държава. Най-големият производител на смартфони в света се опитва да насърчи и неуспешните продажби на 5G телефони в Съединените американски щати.

Най-печелившият модел на марката може да се окаже по-желан от очакваното

Samsung Galaxy A71, който е флагманът на марката в бюджетния клас, демонстрира най-новите усилия на компанията да увеличи продажбите на 5G смартфони. Това съвпада с момента, в който американци и европейци изпитват икономическо напрежение от пандемията на коронавирус и произтичащата от това рецесия във финансов аспект.

A71 ще бъде най-евтиният телефон с поддръжка на 5G в САЩ и Европа, който излиза на цена от 599,99 долара. Обективно погледнато, това е около половината цена на водещата линия на марката – Galaxy S 5G, която направи своя официален дебют преди няколко месеца.

Дори преди обявяването на глобалната пандемия потребителите бяха по-предпазливи по отношение на стойността на 5G предвид очакваното ограничено покритие и по-малкото възможности за устройства в сравнение с това, което е достъпно за по-старите мрежи.

„Високата безработица и високят брой американци, които получават обезщетения за безработица в САЩ, както и на фона на факта, че много хора все още са свързани към Wi-Fi, докато работят у дома, потребителите не виждат достатъчно причини да преминат към 5G - и за това дори да платят премуим цената за тази технология.“ – казват от копманията.

„Това, което виждаме на фона на икономическата ситуация и пандемията, е, че надпреварата за 5G се ускорява по отношение на разходите. Очаквахме 5G да остане премиум за малко по-дълъг период, но на фона на пазарните условия и изискванията на операторите и нуждите на потребителите този период определено намалява в цената ще падне много по-бързо, отколкото при предишната технология.“ – казва Уейн Лам, който заема поста на браншови анализатор на свободна практика.