Цената на акциите на Nintendo се понижи с 6% по време на търговията в Токио, след като базираната в Киото гейминг компания заяви, че отлага премиерата на дългогочаваното продължение на „Legend of Zelda: Breath of the Wild” за лятото на 2023 г. Първоначалният план беше премиерата на играта да е тази година, предава Ройтерс.

Акциите поевтиняват, след като стойността им нарасна с 25% от началото на годината до края на борсовия ден във вторник, след като компанията се отърси от опасенията, че продажбите на конзолата Switch може да са достигнали пика си след обновяването на хардуера през октомври и след пускането на добре приетата игра „Pokemon” през януари.

„За да направим изживяването от играта нещо специално, целият ни екип от разработчици продължава работа, така че молим да изчакате още малко“, коментира продуцентът на серията игри Zelda Ейджи Аонума във видео, публикувано в Twitter.

Оригиналното заглавие „Breath of the Wild” също беше забавено. То се появи на пазара през 2017 г. и продаде над 25 млн. бройки.

Nintendo се подготвя да пусне все още неозаглавеното продължение на Zelda в една индустрия, която наскоро беше зарадвана от премиерата на приключенските игри „Elder Ring“ на Kadokawa и Bandai Namco и „Horizon Forbidden West” от Sony.

Може ли Nintendo да си позволи подобно отлагане

Въпреки забавянето на Zelda Nintendo има добър списък от игри за 2022 г., включително „Splatoon 3”, която ще излезе през лятото, както и още две заглавия, свързани с Pokemon, които се очакват по-късно през годината.

„Ако има година, в която Nintendo може да си позволи да забави Zelda, това е тя“, коментира Серкан Тото, основател на консултантската компания Kantan Games

Разработените от вътрешния екип игри донесоха 84% от софтуерните приходи от продажби на Nintendo за третото тримесечие, което завърши през декември.

Apple с поскъпнали акции

Акциите на Apple поскъпват във вторник, като компанията е напът да запише най-дългата си серия на дневни ръстове от 2003 г. насам, когато телефоните iPhone още не бяха на пазара, а Nokia бе водещ производител на мобилни устройства.

Акциите на най-голямата компания в света поскъпват с 0,8% за 11-и пореден търговски ден – рядко събитие в 41-годишната ѝ борсова история. Също така Apple успя да изтрие загубата от началото на годината и да прибави близо 430 млрд. долара пазарна капитализация – повече от размера на Walmart. По-широкият пазар също отчита ръстове след напредъка към примирие в Украйна, като индексът Dow Jones прибавя 0,4%, а S&P 500 0,6% минути преди 20 ч. българско време.

Развитието за акциите на компанията се случва на фона на възстановяване в представянето на големите технологични и интернет компании, които имаха по-слабо начало на 2022 г. Акциите на Amazon.com минаха на положителна територия за годината в понеделник, а Alphabet също успя да възстанови по-голяма част от спада си от началото на годината. Инвеститорите се насочват към т. нар. Big Tech като надеждно място за растеж в несигурната икономическа обстановка.