Американският технологичен концерн Apple планира да пусне нова версия на топ серията си таблети iPad Pro с чипа M2 между септември и ноември тази година, става ясно от информация на бюлетина Power On на ресорния журналист на Bloomberg Марк Гърман.

Той очаква Apple да направи сериозна актуализация за предстоящото поколение iPad Pro, за която се предполага, че ще включва поддръжка на безжично зареждане MagSafe.

Сработиха ли актуализациите

Както посочва журналистът, Apple за последен път направи значителна актуализация на iPad Pro през 2018 г., когато представи дизайн с по-твърди ъгли, дисплей от край до край и USB-C конектор. Тази актуализация се случи около година и половина след пускането на iPad Pro 10.5 през 2017 г.

Apple е напът да повтори същия модел на поведение и тази година, тъй като през май 2021 г. пусна на пазара най-новото поколение iPad Pro, оборудвано с M1. Според слуховете датата на пускане на пазара между септември и ноември 2022 г. означава, че Apple ще прекара между една година и четири месеца и една година и шест месеца в подготовка на новия модел.

Малко специфики за продукта

Новият чип M2 ще има същата осемядрена процесорна архитектура като предшественика си M1, но ще има по-добра скорост и ефективност, тъй като ще бъде създаден по 4-нанометрен технологичен процес на TSMC. Той може да има 9-ядрени и 10-ядрени версии на графичните процесори в сравнение със 7-ядрените и 8-ядрените графични процесори в сегашния чип M1. 

Гърман очаква процесорът M2 да се появи в MacBook Pro 13, Mac mini и 24-инчовия iMac по-късно тази година. Той може да захранва и следващия MacBook Air 13, въпреки че друг известен анализатор на Apple, Мин-Чи Куо, смята, че лаптопът от начално ниво ще запази процесора M1.

По време на събитието Peek Performance на Apple по-рано този месец компанията показа най-новия си iPad Air, но не актуализира iPad Pro, както очакваха мнозина анализатори. През миналата година Гърман прогнозира, че iPad Pro ще бъде с възможности за безжично зареждане и стъклен гръб. Материал на 9to5Mac потвърждава това, но неговите източници твърдят, че Apple може да се е отказала от дизайна със стъкления гръб, като вместо това може да избере алуминиев гръб със стъклено лого на Apple.