Помните ли времето, когато ви задаваха подобни въпроси? Може би сте във възраст, в която с насмешка гледате на това, а може би виждате онзи миг с лека нотка на носталгия.

Както и да гледаме на този въпрос, достоен за заглавие, няма спор, че някои професии далеч не са това, което изглеждат. Става дума главно за лекарите и полицаите.

Няма как да сложим всички действащи на тези длъжности хора под един общ знаменател, но нека все пак направим някакъв разбор на това какво си мислиш, а то какво става в действителност. Естествено, ние както винаги не сме голословни и съвсем спокойно можем да докажем тезата, която сега ще изложим.

Мястото е България, а съдбата на племето е ясна

Утре имам среща с Ганьо, за да ми каже какво да пиша в утрешния материал за рубриката „Обзора на Ганьо“, която можете да четете всеки петък. Радвам се, когато се случват странни, необясними неща току-преди да се срещна с колоритния си приятел, защото ще мога да чуя експертното му мнение по супер интересни теми.

Та, какво ще каже той – утре. Днес също няма как да скучаем и директно се прехвърляме към темата за това колко богати са пътните ни полицаи.

Факт е, че ако отвън гледат стандарта на живот на катаджиите ни, ще си кажат, че българите нямаме право да се оплакваме. Е, то хубаво така, ама…

За да стане още по-ясно за какво говорим днес, подготвихме една гатанка за вас. Що е то да живее в България, да притежава заведения, да кара няколко луксозни возила, а на хартия да взима около 700 лв. месечно?

Ако сте си отговорили полицай – почти сте уцелили. Най-точно бихме могли да кажем, че истинската схема е да си катаджия.

Всички, марш към академията

Ами какво ни пречи и ние да станем катаджии като всички останали? Мама и тати като ми казваха едно време, че да си полицай е благородна професия, граничеща с това да си чист супергерой, аз извръщах глава на другата страна и се правих, че не съм чул.

А гледайте ги сега Данчо Катаджията и компания какви ги вършат. Колите им коли, парите им пари, къщите им къщи, заведенията им заведения.

За да станеш полицай в България се иска да правиш лицеви опори, коремни преси и да можеш да си напишеш името без грешка (информация от кухнята). За такива схеми, обаче, дали не се иска се и нещо повече?

Не може само мускули. Трябва и акъл!

Какъв акъл, какви пет лева? В живота на всеки в един момент изниква мисълта за това, че не може да се успее само с действия в името на честността и благородството – ето ви пример Данчо Катаджията.

Признаваме си, че да използваш статута си на действащ служител в системата на Министерство на вътрешните работи докато въртиш системи за хиляди левове, се изисква много смелост, търпение и голяма доза енергия.

Данчо Катаджията е събирателен образ на много българи

Да се пробваш все да прецакаш Системата, пренебрегвайки тежестта на пагоните, стоящи точно над раменете ти. Да влагаш толкова много ресурс в това да си събереш и вярна свита, която да се застъпва за теб „в добро и зло“.

Изброяваме все действия, които са характерни за класическия българин, независимо от това какво работи той. Опитът в гледането на новини е доказал, обаче, че историите с подобни сюжети винаги завършват по един и същ начин.

Обичайният сценарий

  • „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“
  • „Ами… ами… полицай!“
  • „Защо точно полицай, бе моето момче?“
  • „За да цакам системата и да правя парички!“

Признай си, съвестни ми читателю, няма ли да се стреснеш ако някое малко детенце на възраст между 6 и 10 години ти отговори така, когато го питаш за мечтаната професия. Ще се стреснеш не, ами…

Идеята каква е – има два варианта. Първият е въпросното детенце да е супер любопитно за събитията, разиграващи се в родната ни България.

Другият вариант е просто да търси прекия път в живота, защото е твърде напреднало в своето развитие и няма време да мисли на дребно – Данчо Катаджията.

Дали родителите на малкия Данчо са се гордели от това, че той иска да работи благородна професия като полицай. Според мен да, а сега?

Полицай да си – живот да си живееш

Време е за бърза канонада от въпроси. Надяваме се от нея да успеете да си направите ясна равносметка за това какво правите с живота си и изобщо щастливи ли сте?

Какво работите? Колко изкарвате? Карали ли сте по-хубава кола от онази на съседа, дето все стои в евтиния си дом?

Плащате ли си сметките без това да ви събаря финансово? Имате ли проблем с това да изпратите детето ви да отиде на почивка с приятели?

Имате ли наследени 3-етажна къща, луксозен джип? А жена ви държи ли заведение на брега на някое езеро?

Е, сега се върнете и прочетете отговора на първия въпрос – най-вероятно на хартия е по-добре платена длъжност от тази на пътен полицай. Замислете се, кой е по-зле – Данчо Катаджията и свитата му, или вие.

Честни българино, животът ти е зле, защото не си дал правилни я отговор на онзи съдбовен въпрос в дълбокото ти детство.