Колкото и добре да върви едно пътуване, понякога се случва абсолютно неочакваното. Най-неприятните неща стават тогава, когато най-малко са ни нужни.

За жалост, пътно-транспортните произшествия, било то леки или тежки, са част от нашия живот, а за тях ние никога не сме на 100% готови. Но какво да правим, когато сме наели кола и въпреки това нямаме никакъв късмет и ни се случва да попаднем в ПТП?

SpeedyCars.eu предоставят коли под наем с договори с прозрачни условия, до които винаги ще имате достъп. Така при евентуално настъпване на пътно-транспортно произшествие, вие ще усещате сигурността от това, че имате пълно разбиране от страна на рент-а-кар фирмата.

Какво трябва да направите?

Непосредствено след настъпването на ПТП-то, вие сте длъжни да се обадите първо на телефон 112. Тогава дайте подробна информация за настъпилия инцидент – къде се намирате, има ли жертви и изобщо каква е обстановката.

Така институциите ще успеят да се съобразят конкретно с вашия случай и да изпратят възможно най-компетентните служби, които да обезопасят района и да се погрижат за ранени или жертви.

Тук е и моментът, в който трябва да се уточнят детайлите около създалата се ситуация, за да може евентуално в бъдещ етап да се търси обезщетение от пътно-транспортното произшествие, особено ако има пострало лице.

Важна е тази подробност, че дори в случаите на ПТП с нает автомобил, вие трябва да представите коректните документи пред съответните органи.

Поради това, сега е моментът, в който да бъдете предупредени, че ако рент-а- кар фирмата не предостави документи за наетия автомобил, то вие трябва сериозно да се усъмните в действителността на цялата „договорка“.

За щастие, съществуват фирми като SpeedyCars.eu, които винаги предоставят на своите клиенти възможността да подпишат договор с напълно открити клаузи, до който и двете страни имат достъп по всяко време. Така, в случай на най-неочакваното, реакцията ще е бърза, а последствията – напълно ясни.

„Обадих се на МВР. А сега?“

Следващото важно нещо, което трябва да направите, е да уведомите рент-а-кар фирмата за настъпило ПТП. От там ще разберете на момента каква ще е последващата процедура от тук нататък.

Повечето фирми, предлагащи такива услуги, имат точно определена, отдавна установена политика за това как се действа в такива ситуации. Вие, като клиент, е редно предварително да сте запознат с тези условия или стъпки, защото те не са скрити, а обикновено са публикувани на интернет страницата.

Първото нещо, което се случва, е завеждане на щетите по автомобила, настъпили от ПТП-то. Това е и действието, от което ще разберете каква е вашата т.нар. „присъда“. Друго ваше задължение е да предоставите достоверна информация за това как, откъде и от кого сте наели колата.

Помнете, че когато предавате напълно неподправена информация, вие си гарантирате облекчаване на отговорностите за случилото се.

Все пак не се надявайте, че напълно ще се отървете без драскотина, но ако съдействате с конкретика в детайлите около инцидента, със сигурност щетите по портфейла ви няма да са големи.