Силната зависимост на Apple от китайското производство – забележително както с ниските си разходи, така и с нарастващите рискове – е намаляла от началото на пандемията, показват данни за веригата на доставките на компанията.

Тъй като най-големият завод за производство на iPhone в света се намира в Централен Китай и се управлява от Foxconn и се бори с производствени дефицити и вълнения сред работната сила, до голяма степен предизвикани от суровите политики на Пекин за ограничаване огнищата на заразата с Covid-19, анализаторите очакват рисковете (и отстъплението на Apple) да се засилят.

Анализ на данните от веригата на доставките на Apple показва, че значимостта на Китай в глобалното производство на компанията намалява. През петте години до 2019 г. азиатската страна беше основната локация за 44% до 47% от производствените обекти на поддоставчиците на Apple, но този дял е спаднал до 41% през 2020 г. и до 36% през 2021 г.

Apple не отговаря на запитване за коментар

Данните показват как усилията за диверсификация на Apple и нейните доставчици, чрез инвестиции в Индия и Виетнам и увеличени доставки от Тайван, Съединените щати и другаде, променят глобалната структура на доставките, въпреки че анализатори и учени казват, че компанията ще продължи да е зависима от Китай много години напред.

„Китайската верига на доставките няма да се изпари за една нощ“, коментира Илай Фридман, доцент в Cornell University.

„Отделянето просто не е реалистично за тези компании на този етап“

- допълва той, въпреки че очаква диверсификацията да се ускори.

Концентрацията на доставчици в Китай – където е и по-голямата част от производството на Foxconn, която произвежда 70% от бройките iPhone в света – е ключова за Apple, най-печелившия производител на смартфони.

Причините

Но стратегията се променя, водена не само от свързаните с Covid-19 блокади и ограничения в Китай, но и от нарастващото търговско и геополитическо напрежение между Пекин и Вашингтон, което крие потенциални дългосрочни рискове.

Foxconn засилва експанзията си в Индия, като планира да увеличи четири пъти работната сила в завода си за iPhone там за период от две години, твърдят представители на властите там, запознати с въпроса.

J.P. Morgan очаква Apple да прехвърли около 5% от производството на iPhone 14 в Индия от края на тази година и до 2025 г. да произвежда един от всеки четири смартфона на Apple в Индия. Прогнозата сочи, че около 25% от всички продукти на технологичния гигант, включително Mac, iPad, Apple Watch и AirPods, ще се създават извън Китай до 2025 г. спрямо 5% в момента.

Данните за доставчиците на Apple до 2021 г. обаче не показват конкретни места, които да се открояват със значителен успех, който да съответства на спада в Китай.