По това време през 2021 г. Nasdaq Composite тъкмо беше достигнал връх, записвайки двойно повишение спрямо ранните дни на пандемията. Голямото IPO на Rivian беше поредното в рекордната за първичните предлагания година.

Наемането на кадри преживяваше бум, а служителите от технологичния сектор се радваха на високо оценените си опции за акции. 12 месеца по-късно пейзажът е коренно променен.

Нито една от 15-те технологични компании с най-висока пазарна капитализация в САЩ не генерира положителна възвръщаемост през 2022 г. Microsoft изтри близо 700 млрд. долара от капитализацията си.

Meta се раздели с над 70% от стойността си спрямо пиковете, които достигна, като само за тази година се сбогува с над 600 млрд. долара от капитализацията си. Общо инвеститорите са загубили приблизително 7,4 трилиона долара въз основа на 12-месечния спад на Nasdaq.

Повишаването на лихвените проценти задуши достъпа до лесен капитал, а ускоряващата се инфлация направи всички тези компании, които преди обещаваха бъдеща печалба, далеч не толкова ценни днес. Акциите на облачните компании се сринаха заедно с тези в сектора на криптовалутите.

Ето къде е болката на пазара

Компании в индустрията свиват разходите си, не планират да наемат нови кадри или директно съкращават служители.

Работниците, които се присъединиха към тези някога нашумели компании преди IPO-тата им и получиха голяма част от компенсациите си под формата на опции за акции, сега са дълбоко разочаровани и могат само да се надяват на бъдещо възстановяване.

IPO-тата тази година се забавиха след забележителните си успехи през 2020 и 2021 г., когато фирмите преодоляха пандемията и се възползваха от нововъзникващия свят на дистанционна работа и забавления, както и от икономиката, заредена от подкрепяни от правителствата фондове.

Любимците на частния пазар, които набраха милиарди чрез публични предлагания, пълнейки хазните на инвестиционните банки и компаниите за рисков капитал, се оказаха със сринати оценки. А след това те спаднаха още повече.

Rivian се срина с повече от 80% от пика си, след като достигна огромна пазарна капитализация от над 150 млрд. долара. Renaissance IPO ETF – кошница от наскоро листнати американски компании, се понижи с 57% за последната година.

Малък брой технологични директори посмяха да признаят, че са грешали.

COVID-19 и ефекта му върху технологичния пазар

Ударът от Covid-19 всъщност не промени завинаги начина, по който работим, играем, пазаруваме и учим. Наемането и инвестирането сякаш завинаги ще прекарваме щастливи часове във видео разговори, работейки от всекидневната и избягвайки самолетните полети, търговските центрове и вечерянето в ресторанти, както се оказа, е лош залог.

За първи път от почти две десетилетия Nasdaq е на прага да изостане спрямо S&P 500 в последователни години.

Последният път, в който това се е случило, технологичният индекс се оказа на опашката на продължителен период на слабо представяне, който започна със спукването на дотком балона. Между 2000 и 2006 г. Nasdaq изпревари S&P 500 само веднъж.