Над 600 млн. долара са били откраднати при вероятно една от най-големите кражби на криптовалута в света, предадоха световните медии.

Хакери са използвали уязвимост в платформата Poly Network, която се стреми да свърже различни блокчейн платформи, за да могат да работят заедно. Poly Network разкри атаката в Twitter, като поиска да установи комуникация с хакерите и ги призова да „върнат хакнатите активи“.

Блокчейн технологията записва дейности, върху които се основават различни криптовалути. Всяка цифрова валута има собствен блокчейн и те се различават.

Poly Network твърди, че може да накара тези различни блокчейн да работят помежду си. Poly Network е децентрализирана финансова платформа (DeFi).

Що е то DeFi

DeFi е широко понятие, обхващащо финансови приложения, базирани на блокчейн технология, които се стремят да избегнат посредници като брокери и борси. Привържениците казват, че това може да направи финансовите приложения, като например за кредитиране или заемане, по-ефективни и по-евтини.

„Сумата, която сте хакнали, е най-голямата в историята на defi“, пише Poly Network в друго свое съобщение в Twitter.

След като хакерите са откраднали парите, те са започнали да ги изпращат на различни други адреси на криптовалути. Изследователи от компанията за киберсигурност SlowMist заявиха, че криптовалута на обща стойност над 610 млн. долара е била прехвърлена на три различни адреса.

Poly Network призова борсите за криптовалути да вкарат в "черен списък" токените, идващи от адреси, свързани с хакерите.

Изявление на компетентните страни

Чангпенг Джао, главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Binance, заяви, че е наясно с атаката. Той коментира, че Binance „се координира с всички наши партньори по сигурността, за да помогне проактивно“, но че „няма гаранции“.

„Ще предприемем правни действия и призоваваме хакерите да върнат активите“, заявиха от Poly Network в Twitter. От SlowMist съобщиха, че техните изследователи са „хванали пощенската кутия на нападателя, IP адреса и пръстовите отпечатъци от устройството му“ и „проследяват възможни улики за самоличност, свързани с нападателя“. Според тях кражбата „вероятно е дълго планирана, организирана и подготвена атака“.

Децентрализираните финансови платформи се превърнаха в ключова цел за атаки. От началото на годината до юли свързаните с DeFi хакерски атаки се оценяват на общо 361 млн. долара, което е почти трикратно увеличение спрямо цялата 2020 г., изчисляват от CipherTrace.

Измамите, свързани с DeFi, също растат. През първите седем месеца на годината те представляват 54% от общия обем на измамите с криптовалути спрямо 3% за цялата минала година.