Зависимостта на Русия от чужд софтуер за управление на нейните фабрики, ферми и петролни находища се превръща в едно от най-големите главоболия за местната индустрия, тъй като все повече доставчици на информационни технологии (ИТ) се изтеглят от пазара в отговор на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна, пише Bloomberg.

Международните санкции и напрежението заради войната принудиха индустриални производители от Siemens AG до SMS Group GmbH да свият дейността си на един от най-големите си пазари някога. Липсата на техните компютърни програми може да се окаже по-голям проблем за Русия от тази на машините им.

Снабдяването със софтуер за компютърно подпомагано проектиране и производство се превръща в основен проблем, който ще затрудни развитието, смята Елена Семеновская, фокусиран върху Русия анализатор в IDC. "Руските аналози в тази област са много по-слаби и нуждата е голяма", каза Семеновская. "Но засега подходът е да се разчита на пиратство и остарели копия, което е задънена улица и не е устойчиво решение", допълни тя.

Чуждестранният софтуер често е вкаран директно в промишлените машини и контролира високо прецизни процеси. Производителите на оборудване внимателно пазят своята интелектуална собственост и в много случаи не дават на клиентите достъп до кодовете, използвани за управление на техните заводи, казва в интервю Сергей Дунаев, главен информационен директор на руската стоманодобивна компания "Северстал".

Стоманата – новата суровина на влияние

При производството на стомана, което може да изисква точност до няколко стотни от милиметъра за продукти с висока стойност, дори малки отклонения може да направят продукцията безполезна, обяснява Дунаев.

Въпреки че руската икономика е подкрепена от високите цени на суровините и се справя по-добре от повечето прогнози от началото на войната, тя е изправена пред период на структурни корекции, които я тласкат към рецесия. Производството на стомана в страната е намаляло с 25% до 30% след инвазията в Украйна, каза този месец собственикът на "Северстал" Алексей Мордашов.

"Подоптимални" алтернативи – кои са те

Руското правителство набляга на заместването на вноса, тъй като много индустрии бяха засегнати от по-ранната вълна от американски и европейски санкции след анексирането на Крим през 2014 г., но амбициите му не отчитат зависимостта на съвременните машини от програмиране.

Само стоманодобивната индустрия инвестира около 3,2 трлн. рубли (59 млрд. долара) през последните две десетилетия за възстановяване на капацитета след нейния постсъветски упадък по данни на Руската стоманена асоциация. Голяма част от тези средства са изразходвани за оборудване, доставено от чуждестранни компании като Siemens, SMS Group и Danieli & C. Officine Meccaniche SpA, за да се повиши ефективността на сектора.

"Всички индустрии са изправени пред едни и същи проблеми", казва Дунаев и допълва: "Много процеси в съвременните фабрики се управляват от софтуер".