Знаете ли, че самостоятелният живот на едно ново семейство носи ползи не само от функционално, но и психологическо естество?

Експерти многократно съветват за самостоятелност на новата отделна семейна единица и обръщат сериозно внимание на влиянието на това решение върху пълноценността на семейството. В тон с това в днешната статия разглеждаме причините, ползите и предимствата от това младите семейства да живеят сами още от самото начало.

Предстои ви съвместен живот с вашата половинка и се чудите дали не е добър вариант да заживеете при нейните или вашите роднини, докато си стъпите на краката? Не вземайте решението, преди да сте помислили върху изложените по-долу съображения, обобщени от редица експертни мнения по въпроса.

Новото семейство трябва да изгради независим собствен облик

Взели сте важното решение да споделите живота си оттук насетне и да бъдете радост и опора един за друг в трудни и щастливи моменти? Още в самото начало е важно да започнете да изграждате вашето семейство като самостоятелна единица със собствена идентичност.

Ако обаче живеете с родителите си, рискувате обликът на семейството да се повлияе от тях. В този момент трябва да градите стабилни основи на връзката си и да се осланяте на личните си усилия за това. Да, може да се съветвате с тях, в изключителни случаи, когато не можете да откриете изход вътре в семейството, но е важно да изградите решителност и сигурност в самостоятелното вземане на решения между четирите стени на вашия дом.

От друга страна, когато живеете самостоятелно, разполагате с цялата свобода да положите основата на една здрава връзка, да набележите целите ви като двойка и да започнете да ги следвате.

Една постоянна намеса на роднините може да окаже отрицателно влияние върху младото семейство, което ще продължи да е зависимо, а това ще му попречи да взима самостоятелно с увереност и автономност важните семейни решения в бъдеще.

Вашето семейство трябва да се открои със собствена идентичност. Тя ще бъде основата на една здравословна семейна среда, в която всеки е свободен да бъде себе си, съобразявайки се с личните свободи на останалите и насърчавайки тяхната индивидуалност.

От друга страна честото разчитане на роднини ще повлияе върху усещането за автономност и независимост, а това ще доведе до потенциални спънки в пълноценното развитие на семейството.

Личното пространство е жизненоважно за една здравословна семейна среда

Новото семейство има нужда от пространство за почивка, рефлексия и растеж. И това пространство трябва да бъде лично, интимно и без странични наблюдатели и разсейвания.

Много трудно това би се случило, ако делите един апартамент или къща, колкото и голям да е имотът, с ваши роднини. Дори и да живеете в един блок, непосредствената близост и роднинската ви връзка винаги ще предразполагат роднините (особено свекървата/тъщата) да ви навестяват „за малко“ и „случайно“ или за някаква услуга. Затова по-добре се отделете от тях.

Само в пълна самостоятелност ще имате спокойствието да отделяте нужното внимание и време един на друг, изграждайки силна емоционална взаимност. Така ще може да се посветите истински на развитието на вашето семейство.

Самостоятелното живеене на двойката намалява конфликтността

И тук не става въпрос само за конфликти с роднините, но и вътре в новата семейна единица. Когато в един дом живеят повече хора, това неминуемо означава съобразяване с повече чужди навици и създаване на повече конфликтни ситуации. Натрупалото се напрежение влияе на двойката и може да бъде отпуснато вътре в нея, макар че първопричината не се корени във връзката между двамата влюбени.

Съвсем дребни разминавания могат да се превърнат в поредната единица напрежение, добавена в ежедневието. А когато те се натрупват в така или иначе натоварени дни, нещата могат да ескалират много бързо и това да повлияе отрицателно върху цялото „разширено“ семейство.

Освен това едно такова голямо семейство предразполага към объркване на ролите на неговите членове. Какво се очаква и от кого, както и каква и колко може да бъде намесата на останалите във възпитанието на децата са все въпроси, които ще стоят без ясен отговор.

Децата имат нужда от независими родители с авторитет

Когато живеете самостоятелно ще имате възможност да градите семейството въз основа на собствените си възгледи и да следвате целите, които сте си задали като самостойна единица. А това има особено значение за възпитанието на децата. Те имат нужда да са уверени в авторитета на своите родители, който да им даде сигурност и стабилност в израстването им като индивидуални личности.

Честата намеса във възпитателския подход, особено когато тя се вижда и усеща и от детето не ви носи ползи в тази насока.

Самостоятелността води до изграждане на увереност и усещане за успех

Когато новото семейство изгради собствен облик, започне да се справя напълно самостоятелно с предизвикателствата на живота, целенасочено поема стъпки за развитие, расте емоционално и изгради собствен подход за възпитание и растеж, това ще донесе удовлетворение на двойката.

Успешното самостоятелно менажиране на домакинството и изграждането на здрав и добре функциониращ семеен организъм ще направи връзката в семейството още по-стабилна и доверието вътре в него още по-силно.