През последните дни повечето от нас сто процента са получили оферта от приятели и близки за това да излязат от своя дом на една приятна разходка.

Ако все още не е била отправена подобна покана, не се притеснявайте – вие също ще станете част от онзи процент от хората, които ще са принудени да рискуват здравето си, за да запазят социалните си контакти.

Защо да изберем домашния уют?

Доказано е, че коронавирусът оцелява само до час по ръцете. В сравнение, той може да издържи до три-четири часа по различни други повърхности.

Пример за такива повърхности са: метал, пластмаса и най-вече картон. Рискът от прихващане на опасната болест, която уби хиляди хора по света, е много по-голям навън, където сме заобиколени от много повече благоприятни повърхности.

Разликата в часовете издръжливост се появява, защото защитата на клетките (защитната мембрана) на бактерията, носител на COVID-19 умира веднага при досег със сапун.

При миене на ръцете, например, ние намаляваме в пъти шанса бактериите да се разпространят у нас.

Навън дебне опасност

Каквото и да Ви говорят приятелите, колкото и апетитни оферти да ви отправят:

- „Абе, дай да си направим по едно кафе от вкъщи и да го изпием по пясъка на ивицата!“;

- „Виж сега, то ако ни е писано да се обесим, няма да се удавим. Хайде да се разходим до мола, че имам да свърша едни задачки. Ела с мен, че да не съм сам!“

Наистина, сега докато пиша всичко това, ми се прииска да го копирам и да го разпратя на няколко мои приятели. Ще го направя с надеждата, че все на един ще са му по-слаби ангелите и ще се навие да се пораз…болеем заедно навън.

За да бъда по-точен, не ангелите ще са му слаби, а чувството му за отговорност. Бъдете сигурни, че след вас, този човек ще се срещне поне с тричленното си семейство и ако някаква зараза е проникнала у вас, когато сте били навън, то той няма да пропусне да я предаде на близките си.

И ето как едно безхаберно решение за напълно безобидна разходка би могло да се превърне в допълнителна работа и грижи на някой медицински работник.

Всъщност, приемането Ви в болнично заведение намалява значително шанса за лечение под лекарско наблюдение на някой друг, който наистина е вършил важна роля в обществото, но не е имал късмет и се е заразил с коварния вирус.

Опазването на личното и чуждото здраве е изцяло наша отговорност

Така и трябва да се втълпява на обществото! То се прави, но за мое съжаление все още виждам самотни образи по улиците, които се излагат на риск.

В такива ситуации съжалявам онази част от болните в момента, които сигурно са се пазили, но другите не са подходили правилно в точния момент.