WhatsApp тества нова функция, наречена „Общности", за организиране на групи в по-големи структури, които биха могли да се използват например на работното място или в училищата, заяви в четвъртък услугата за съобщения, собственост на Meta Platforms.

Ръководителят на WhatsApp Уил Каткарт заяви, че функцията ще обедини групите, които са ограничени до 256 потребители, под по-големи структури, където администраторите ще могат да изпращат предупреждения до общност от хиляди хора.

„Това наистина е ориентирано към общностите, от които вече сте част в живота си и които осъществяват частна комуникация", каза Каткарт в интервю за Ройтерс, визирайки и Slack, собственост на Salesforce, или Microsoft Teams като сравними видове комуникация.

Той заяви, че в момента няма планове за таксуване на новата функция, която се тества в бета версия с малък брой глобални общности, но не изключи възможността в бъдеще да се предлагат „премиум функции за корпорации".

С какво ще бъде подобрен WhatsApp

Услугата за изпращане на съобщения, която е криптирана от край до край и има около 2 млрд. потребители, заяви, че функцията "Общности" също ще бъде криптирана от край до край.

WhatsApp се бори със злоупотреби, включително с масови съобщения и разпространение на дезинформация и реч на омразата. Каткарт заяви, че потребителите няма да могат да търсят различни общности в WhatsApp и че за новата функция ще се използват инструменти за борба със злоупотребите и предпазни мерки, като например ограничения за препращане.

Преди стартирането на новата функция ще има промени и във функцията „Групи“. Ще се добави възможност администраторите на групи да премахват проблемни съобщения от чата на всички, ще се въведат гласови повиквания за до 32 души, увеличава се споделянето на файлове с големина до 2 гигабайта и се добавят реакции с емотикони към съобщенията.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви в публикация в четвъртък, че „общности“ ще бъдат въведени през следващите месеци. Освен това Meta планира да въведе криптиране от край до край в другите услуги за съобщения в своите приложения като част от продължаваTщия стремеж към увеличаване на поверителността на личните данни.

Twitter оценява предложението на Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на Twitter Inc. Параг Агравал е казал на служителите на компанията, че Бордът на директорите все още оценява предложението на Илон Мъск да купи компанията и да я свали от борсата, предава Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

На среща на всички служители в четвъртък следобед служителите са повдигнали въпросите за потенциалните сценарии, а изказването на Агравал е било неутрално, казват източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, защото това е било частна дискусия. Той не е посочил в коя посока клони решението на борда, като е нарекъл решението „труден процес" за определяне на онова, което е в най-добър интерес на акционерите.

Главният маркетинг директор Лесли Берланд е прочитал въпросите на служителите на Twitter, изпратени чрез платформата за корпоративна комуникация Slack по време на дискусията. Никой друг член на борда, включително бившият главен изпълнителен директор Джак Дорси, не е присъствал на срещата, която е продължила около 30 минути.

От Twitter са отказали коментар пред Bloomberg. Бордът на директорите на компанията е провел извънредно заседание в четвъртък сутринта, за да обсъди възможните отговори на офертата на Мъск - включително т. нар. „отровно хапче", мярка, която компаниите обикновено използват, за да се предпазят от враждебно поглъщане. В повечето случаи „отровните хапчета“ са мерки, които разреждат стойността на всяка акция, за да затруднят оферента при поемане на контрола върху дадена компания при враждебно придобиване.