Феновете на Apple Inc. трябва да чакат по-дълго водещите лаптопи на компанията от серията MacBook Pro, което е признак, че блокирането заради Covid-19 в Китай може да е допринесло за забавянето.

Потребителите в САЩ, които се опитват да поръчат най-новите модели от висок клас на Apple, вече имат прогнозни срокове за доставка до юни. А за конфигурацията на 14-инчовия MacBook Pro от по-нисък клас срокът на доставка е до 26 май, считано от сряда. Тези срокове за изчакване представляват ръст спрямо последните дни, преди проблемите във веригите за доставки отново да се влошат.

Закъснелият транспорт светва лампичката за проблеми в Apple

Закъсненията подчертават трудностите пред Apple да поддържа безпроблемно веригата си за доставки в ерата на Covid, особено след като Китай провежда политика на нулева толерантност към епидемията. Повече от 30 тайвански компании, сред които производителят на лаптопи на Apple Quanta Computer Inc., спряха производството си в Китай заради блокирането. В случая на Quanta компанията затвори завода в Шанхай, за да спази правителствените ограничения.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple, не е коментирала темата пред Bloomberg.

Най-високата конфигурация на MacBook Pro на Apple - версия за 3499 долара с допълнителни графични ядра и памет - се очаква да бъде доставена чак на 16 юни в САЩ. Повечето от другите Mac компютри на Apple, включително MacBook Air, 13-инчов MacBook Pro, iMac и Mac mini, понастоящем не са засегнати от закъсненията. Тези модели се доставят в рамките на същия ден или се очаква да пристигнат в рамките на няколко дни.

Кога се очертава лаптопите да са по домовете на онези, които ги искат

Прогнозните срокове за доставка на Mac Pro, чиито доставки често отнемат повече време заради персонализираните му функции, са през май. А конфигурация на новия настолен компютър Mac Studio от по-висок клас би могла да бъде доставена едва през втората половина на юни. Тази машина обаче беше обявена съвсем наскоро и е възможно да има голямо първоначално търсене.

Във вторник подизпълнителят на Apple Pegatron Corp. преустанови работата в своите кампуси за сглобяване на iPhone в Шанхай и Куншан, но не изглежда доставките на iPhone да са забавени. Apple ще обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на 28 април, което потенциално може да даде на инвеститорите възможност да се запознаят с предизвикателствата пред доставките.