Ако някога през живота си сте били потребител на Apple, с което и да е тяхно устройство, най-вероятно сте се срещали под някаква форма със Siri. Тя или той (възможна е настройка за произношение и от двата пола).

Реално погледнато, Siri е всичко онова, което някой би искал от своя телефон. За хората, които не харесват марката, тя е проста секретарка или евтина работна ръка – няколко варианта са възможни да чуете. Къде, обаче, се корени проблемът при Siri и как така една секретарка би могла да създаде толкова големи проблеми.

„И стените имат уши“

Една от най-големите конспирации на 21-ви век гласи, че стените, произведени през настоящото столетие, имат вградени чипове, които събират информация за нашите желания. Те спомагат на производителите да имат реален поглед върху това за какво жадува масовият потребител.

Ако това звучи като перфектната конспирация, то за Siri нещата са си напълно реални. През миналата година излязоха данни, че от „Apple“ подслушват потребителите си чрез софтуерния асистент и това разтревожи епълджиите.

Няма спор, че това си е вид престъпление и от компанията излязоха директно с официално изявление, че конкретни данни от конкретни Apple ID-та никога не са събирани. Реално погледано, само 0,2% компютърно генерирани транскрипции са чути от служители на Apple.

Това е направено изцяло и само с работна цел, в работна среда в търсене на варианти и възможности къде софтуерът може да бъде подсилен, за да дава на потребителите максимално добро изживяване.

Hey, Siriously?!

Според хората от Apple от самото начало Siri е проектирано, за да се защитава поверителността, но и да се развива добрата устна комуникация между потребителя и устройството. За целта, няма как да се мине без събиране на каквито и да е кодови комбинации, изречени от клиенти.

От компанията, обаче, категорично отрекоха те да имат достъп до каквато и да е ясна реч, произнесена от потребители на забранения плод.