Какво се случи

Три от най-известните спортни марки „The North Face“, „Patagonia“ и „Rei“ взеха официално решение да работят по изтеглят своите реклами от всички възможни платформи на корпорацията "Фейсбук". Решението е взето в знак на противопоставяне на бездействието от страна на компанията, собственост на Марк Зукърбърг.

„Фейсбук“ си навлече проблеми след позволяването на регулярната циркулация на расистко и подтикващо към омраза съдържание. Чрез действията си спортните марки работят изцяло в подкрепа на кампанията „Stop Hate For Profits“, която отправя призив към стопиране на всякакъв вид подкрепа на омраза срещу чернокожите.

„The North Face“ съобщава в официално изявление по случая, че прекратяването на рекламите на марката ще е активно "докато не бъдат наложени по-строги политики за спиране на циркулацията на расистко, подтикващо към насилие или омраза съдържание и дезинформация на обществото".

„Patagonia“ също ще участва активно в бойкота поне до края на месец юли. Компанията, която притежава „The North Face“ – „VF Corp“, даде официален коментар пред „Си Ен Ен“, че е в процес на взимане на решение и другите ѝ марки да се присъединят към бойкота.

Корпорацията е собственик и на известните марки „Timberland“ и „Vans“.

От компанията "Фейсбук" дадоха коментар по темата. Става ясно, че от социалната платформа предприемат сериозни стъпки, с които да се стигне до равенство и расова справедливост както в социалните медии, така и в реалния живот.

"Фейсбук" е обект на изключително остри критики, които идват включително и от собствените ѝ служители. Те се появиха по повод отказа на социалната медия да изтрие поста на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп, който открито призовава към насилие.

За сравнение основният конкурент на „Фейсбук“ - „Туитър“ скри същия този толкова скандален пост.

За какво да се подготвим

Честно казано, съвременният човек трябва да се приготви за много подобни новини, които ще са показателни за гнева на хората и големите корпорации към дискриминацията на чернокожите. Това са нормални неща в едно трудно време, осеяно с напрежение, породено от всякакви поводи.

Към този момент няма голямо ескалиране на напрежението в САЩ, което от своя страна води до някакъв вид успокоение за хората, следящи и зависещи от случая. Няма спор, че нещата ще продължат още известно време, но според специалистите, към този момент, напрежението е в затихваща фаза.

Оптимистичният поглед към нещата, обаче, не трябва да ни опиянява. На чернокожите им се насъбра доста и отдушникът, наречен „Black Lives Matter“, е оправдание за онези от протестиращите, които са по площади и улици, за да насаждат радикалните си идеи и да търсят последователи.

Ситуацията в Щатите е сложна, но това изглежда не притеснява президентът Доналд Тръмп. В момента, той е изцяло погълнат от старта на своята предизборна кампания.

Според експерти, предварителните резултати на скандалния президент не са добри и това го кара да се чувства несигурен. През последните дни Тръмп бе в Аризона, за да проследи строежа на стената, деляща Мексико и САЩ.

В щата Аризона позициите на Тръмп не са особено високи и той се опитва да укрепи състоянието си сред местния електорат.