На Индра Кесума – по-известен като Индра Кенц – изглежда никога не му липсват идеи как да парадира със своето богатство - от снимки с луксозни коли и скъпи часовници до нови имения и предложение на брак на яхта.

Впечатляващата история на Кесума – за това как натрупва състояние, загърбвайки бедността – заплени милиони хора в Индонезия, които следят „подвизите“ му в TikTok и YouTube. Заради своята показност той си спечелва прякорите „Султана от Медан“ и „Лудият богаташ от Медан“, като последното е препратка към популярния филм „Луди богати азиатци“ от 2018 г., пише Nikkei Asia Review.

Внезапният му възход обаче е последван от зашеметяващо падение. През февруари полицията арестува 26-годишния мъж за участие в предполагаема измама и операция за пране на пари. Сега той е изправен пред съда и може да бъде затворен за години, ако бъде признат за виновен.

Кесума се появи на първото си изслушване чрез видеовръзка, като събитието беше отразено от медиите. Арестът на Кесума е само един от десетките, които индонезийската полиция направи през последните месеци, докато се бори с измами, включващи платформи за онлайн търговия и инвестиции.

Популярността на подобни портали нарасна значително през последните години в най-голямата икономика в рамките на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), поради увеличаващата се средна класа с апетит към инвестиции. Повече от 3000 души са затворени заради подобни измами.

Заниманията му по време на коронавируса

Пандемията от коронавируса изглежда е стимулирала глада за богатство. Според данни на Индонезийския централен депозитар за ценни книжа към юни е имало 9,1 милиона инвеститори на дребно на капиталовите пазари в страната, което е над три пъти повече от броя от 2019 г.

Разбира се, легалните онлайн платформи допринасят за скока, но техните сенчести партньори също се радват на положителен тласък. Анализаторите казват, че хората, останали вкъщи и залепени за мониторите, често се увличат по влиятелни лица в социалните платформи като Кесума, които показват богатствата си и бълват съвети за търговия, много от които подвеждащи.

Това, съчетано с все още като цяло ниската финансова грамотност, означава, че много потенциални инвеститори са лесна плячка за измамници.

„Все повече и повече хора сега разбират значимостта на инвестирането“, изтъква Медиа Уахюди Аскар, експерт по цифрова икономика в индонезийския университет „Гаджа Мада“. „Но грамотността на капиталовия пазар все още е слаба. Сега има много богати хора с по-големи доходи и... образование, но те биват измамени“, добавя той.

Какви са жертвите на тази „схема“

Аскар, който проучва темата, казва още, че повечето жертви са на възраст до 40 години, поне според техните профили в социалните платформи, и обикновено искат да забогатеят бързо.

Той също така изтъква, че хората с ниски доходи без достъп до финансови институции, част от все още онази голяма част от населението на Индонезия без достъп до банкови услуги, често стават жертва на безскрупулни онлайн компании за кредитиране от типа peer-to-peer (онлайн платформи, които свързват заемодатели и кредитополучатели – бел. ред.), които все още процъфтяват, въпреки че са обект на репресии.