Социалната мрежа Truth Social на предходния американски президент Доналд Тръмп все още не е получила одобрение за дистрибуция през Google Play Store на Alphabet заради недостатъчно модериране на съдържание, пише Axios, позовавайки се на говорител на Google.

Отлагането е предизвикателство за приложението, което се появи в App Store на Apple на 21 февруари. Телефоните с операционната система Android обхващат 40% от американския пазар на смартфони. Без магазините за приложения на Google и Apple няма лесен начин повечето потребители на смартфони да свалят Truth Social.

Google и компанията майка на Truth Social – Trump Media & Technology Group (TMTG) не са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Какво постигна Тръмп с Truth Social

Truth Social възстанови присъствието на Тръмп в социалните мрежи преди повече от година, след като той беше блокиран от Twitter, Facebook и YouTube заради бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 г., след които беше обвинен, че публикува послания, призоваващи към насилие.

TMTG обеща да предложи „ангажиращо и лишено от цензура преживяване“ в Truth Social, привличайки база от потребители, която смята, че нейните въгледи около горещи теми в САЩ като ваксините и резултата от президентските избори през 2020 г. не присъстват в масовите технологични платформи.

TMTG работи с Hive, базирана в Сан Франциско компания, която извършва базирана на изкуствен интелект модерация на съдържанието, като сигнализира за реч на омразата, насилие, тормоз и сексуално съдържание в приложението.

Връзката между събитията и Илон Мъск

Elliott Management, хедж фондът, който преди две години настояваше за големи промени в Twitter, е продал акциите си от социалната мрежа през второто тримесечие. Това се е случило скоро, след като Илон Мъск обяви, че планира да купи платформата, показват документи, подадени към регулаторите, предава Ройтерс.

Данните показват, че Elliot вече не притежава никакви обикновени акции в Twitter към 30 юни. Тя имаше 10 млн. акции към края на първото тримесечие.

Акциите на Twitter, които завършиха търговията в понеделник на ниво от 44,50 долара, поскъпнаха до 51,70 долара през април, когато Мъск предложи да даде 44 млрд. долара, за да придобие компанията.

Стойността на книжата спадна, когато той се опита да се отдръпне от сделката в началото на юли.

Elliott инвестира в Twitter в началото на 2020 г. и настоя за премахването на Джак Дорси – един от съоснователите на компанията и неин главен изпълнителен директор по същото време.