Макар че не винаги бива възприемана по този начин, вербалната агресия всъщност е форма на насилие. Разликата е в това, че за разлика от други видове насилие, тя се проявява под формата на думи и много често с определен тон на гласа.

 

Вербалната агресия може да включва обиди, унижения, критики, заплахи или сарказъм. Хората, които използват вербална агресия, често целят да доминират, да манипулират или да причинят емоционална болка на другите.

7 признака, че срещу вас стои вербално агресивен човек

Както вече споменахме, вербалната агресия би могла да се изрази по много различни начини. На следващите редове ще даден 7 примера, които показват, че си имате работа с вербално агресивен човек.

Честа употреба на обиди и опити да унижава с думи

Агресивният човек често използва обидни думи и изрази, които имат за цел да нарани другия човек срещу него;

Саркастични забележки

Макар че сарказмът погрешно бива считан понякога за остроумие, той всъщност обикновено се използва като оръжие за унижение и подценяване на опонента;

Критика и обвинения

Честото критикуване и отправяне на обвинения е ясен сигнал, че срещу вас стои вербален агресор. Тук говорим за критики без основателна причина, имащи за цел да се предизвика чувство на вина в човека отсреща;

Заплахи, включително и заплахи за физическо насилие

Вербалните агресори често предпочитат да използват заплахи, за да накарат човека срещу тях да направи нещо. Това е опит за налагане на контрол и манипулация;

Повишен тон и крещене

Крещенето и повишаването на гласа са чести признаци на вербална агресия;

Прекъсване и отказ да се слуша

Вербалният агресор често прекъсва и не дава възможност на другите да изразят своите мисли и чувства. Освен всичко останало, подобен тип поведение може да бъде сметнат за изключително досаден;

Употреба на заплашителен език на тялото

Агресивната стойка, жестове и изражения на лицето обикновено съпътстват вербалната агресия и служат да подсилят нейното въздействие.

7 начина да се справим с вербално агресивни хора

Когато срещу вас има вербално агресивен човек, има 7 начина, по които да се справите с него:

1-во: Останете спокойни и контролирайте себе си

Най-важното нещо е да запазите спокойствие и да не отговаряте с агресия. Дълбокото дишане и фокусирането върху собствените емоции и чувства могат да помогнат много. Помислете - ако човекът срещу вас е вербално агресивен, нима той трябва да определя тона на разговора?

2-ро: Установете граници

Ясно и спокойно изразете себе си. Заявете, че това поведение не е приемливо и че няма да доведе до решение на проблема.

3-то; Използвайте "Аз"-послания, които поставят акцента върху вас

Агресивните хора обикновено приемат агресията като защита. За да деескалирате, не говорете за тях, не ги нападайте в отговор и поставете акцента върху себе си. Вместо да обвинявате агресора, изразете как се чувствате и какво искате.

4-то: Отдръпнете се физически, ако е необходимо

Избягвайте всякакъв физически контакт. Ако ситуацията стане прекалено напрегната, е по-добре да се отдръпнете и да прекратите разговора. Кажете нещо като: "Ще продължим да говорим за да намерим решение на проблема, когато и двамата сме по-спокойни."

5-то: Не се впускайте в аргументи

Вербалните агресори често търсят конфронтация. Опитайте се да не се впускате в спорове и да не ескалирате ситуацията.

6-то: Останете обективни

Постарайте се да останете обективни и не показвайте допълнителни емоции. В ситуацията има проблем, а проблемът има решение - това е най-правилната реакция. Слушайте активно, след това помислете за решение.

7-мо: Поговорете с психолог

Ако се намирате в ситуация на постоянна вербална агресия, може да бъде полезно да потърсите помощ от терапевт. Той може да ви даде идеи за стратегии за справяне и да ви помогнат да разберете по-добре динамиката на агресията.