Почти две трети от купувачите на първо жилище във Великобритания се обединяват с партньор или група, за да се изкачат по турбулентната жилищна стълба на страната, съобщава Bloomberg.

Около 63% от завършените ипотеки за първо жилище са били на две или повече имена миналата година спрямо 59% през 2021 г., показва доклад на кредитора Halifax. През 2014 г. този процент е бил едва 43 на сто.

„Разходите за закупуване на жилище все още са значителни и спестяването за депозит може да е предизвикателно“, казва Ким Киниард, директор по ипотеките в Halifax. „Продължителността на необходимото време и разходите за набиране на депозит вероятно ще имат влияние върху профила на средностатистическите купувачи на първо жилище“, допълва тя.

Защо британецът не купува къщи сам

Британците, купуващи първо жилище, формират 52% от всички ипотечни сделки през 2022 г. - най-големият дял през последното десетилетие, показва докладът.

Около 362 хил. сделки са включвали купувачи на първо жилище – брой, който е намалял с 11% спрямо предишната година, когато временно понижение на гербовия налог стимулира продажбите, но въпреки това е на второ място сред най-високите бройки от 2006 г.

Отделен доклад, публикуван този месец от Yorkshire Building Society, показа, че купувачите на първо жилище формират 53% от всички покупки на жилище с ипотека миналата година.

Британският жилищен пазар е изправен пред сътресения, докато се адаптира към по-високите разходи за заеми и заплахата за спад на цените на жилищата.

Последният фактор може да даде тласък на перспективните собственици на жилища, като средната цена на домовете за купувачите на първо жилище в момента е 7,6 пъти по-голяма от средната годишна заплата в страната, посочва Halifax.

„Повече ипотечен дълг означава, че залозите ще са по-високи, когато лихвите започнат да намаляват“, казва Том Бил, ръководител на проучванията на британските жилища в брокерската къща Knight Frank.

„Да получиш точната ипотека в точния момент може да означава да спестиш няколко хиляди паунда“, посочва той.

Проблемите в САЩ – далеч по-кървави

Американският президент Джо Байдън се обяви за спешна забрана на полуавтоматичните оръжия. Той призовава двете камари на Конгреса да изпратят текстове възможно най-бързо.

"Твърде много от нашите съседи, колеги, деца губят живота си заради въоръжена агресия. През последните две десетилетия повече ученици са загинали при стрелби, отколкото полицаи и военни взети заедно”, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

През 1994 г. САЩ приемат забрана за масово притежание на 19 вида оръжие, които имат характеристиките на използваните от военните. По това време Байдън е сенатор и работи активно за забраната.

Тя отпада през 2004 г., но за времето, в което е в сила, броят на жертвите при стрелби намалява значително. Калифорния скърби за жертвите на стрелбите през последната седмица. При две нападения – в близост до Лос Анджелис и в покрайнините на Сан Франциско, загинаха общо 18 души.