„Социалните мрежи са нов и широкодостъпен инструмент за споделяне на знания и информация. Този комуникационен канал промени масовата аудитория по такъв начин, че тя започна да търси и да иска повече информация.

Образно казано, тя започна да “копае дупка”, която следва да бъде запълнена с полезна, вярна и точна информация.“

Това каза пред слушателите си комуникационният специалист Любомир Аламанов. Липсата на подобна информация води да “избуяване” на конспиративни теории, като един от примерите е навлизането на 5G технологията и споровете около тях.

И макар и много популярен и широко разпространен инструмент, социалните мрежи не са целият наш живот. От нас зависи колко и как ще ги използваме, категоричен е специално за това Аламанов.

Собственикът на PR компания Радослав Бимбалов продължи темата с позицията, че социалните мрежи са невероятна сила в правилните ръце, но не трябва да се забравя, че всяка сила крие и своите опасности. Популярните социални платформи с течение на годините се промениха значително и станаха много комерсиални.

"За да бъдеш чут и забелязан в днешно време се изисква повече от това да си оригинален - изискват се и доста инвестиции." - изтъкна Бимбалов.

Социалните мрежи все още могат да бъдат разглеждани като свободна зона, тъй като има много зависими медии, които са добре платени. Според него неслучайно се превръщат в основен канал на обществените протести. Затова и в момента са много важни за българите. 

"От друга страна, обаче никой не може да твърди с абсолютна сигурност, че социалните мрежи са едно безопасно място. Потребителите изкарват на показ най-съкровените си неща - пристрастията и стремежите, мечтите и желанията.

Всеки човек би трябвало да осъзнава жертвите които прави в името на едното удобство." - каза Бимбалов.

Меган нарече половината население наркомани

Докато по-горе обсъждахме качествата на социалните мрежи, то сега ще обърнем поглед към това какви са характеристиките на потребителите им. Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл има мнение по въпроса, което изказа и така разкритикува социалните мрежи, сравнявайки техните потребители с наркомани.

Изявлението бе направено по време на онлайн конференцията The FORTUNE Most Powerful Women Next Gen Summit, пише вестник „Сън“.

Маркъл отбеляза категорично, че отдавна не е използвала социални мрежи и е изтрила всичките си лични акаунти за свое добро. В същото време тя заяви, че в управлението на официалния акаунт на нейното семейство участва цял екип от специалисти, а не тя самата.

„Социалните мрежи станаха толкова част от ежедневието, че мнозина вече не могат да живеят без тях, това вече е зависимост.“, добави съпругата на принц Хари.

Тя подчерта, че за нея потребителите на социални мрежи са сравними с наркоманите.

Ето нещо безпрецедентно

Най-големите социални мрежи "Фейсбук" и "Туитър" за първи път в историята си направиха едно от най-директните и явни неща - ограничиха разпространението на критична статия на "Ню Йорк пост" към Джо Байдън. Решението на социалните мрежи предизвика истински гняв сред консерваторите и оформи дебат как платформите трябва да се борят с дезинформацията преди президентските избори, пишат по-големите медии отвъд острова.

"Туитър" предприе безпрецедентен ход срещу голяма медия. Социалната мрежа попречи на потребители да публикуват линкове към вестника и снимки от непотвърдения материал.

От социалната мрежа коментираха официално, че ограничават каквото и да е разпространение на статията, тъй като тя повдига въпроси около "произхода на материалите", включително статията, която съдържа материал, изтеглен от компютър, оставен от Хънтър Байдън в сервиз за ремонт на компютри в Делауеър през април 2019 г.

Политиките на "Туитър" категорично забраняват разпространението с каквато и да е цел на съдържание с лична информация, което е придобито чрез хакерска намеса.

Компанията още по-подробно обясни решението си с няколко съобщения в социалната мрежа, отбелязвайки, че някои от материалите в статията съдържат доста лична информация. През 2018 г. мрежата въведе политика, която забранява публикуване на откраднат материал при хакерска атака.

Това, което предизвиква повече интерес е как за първи път в историята си "Туитър" директно ограничи разпространение на информация от новинарски сайт, докато продължава да прилага по-стриктни правила в борбата с дезинформацията преди президентския вот.

В сряда вечерта "Туитър" дори блокира личния профил на говорителя на Белия дом Кейли Макенани заради споделяне на статията. "Фейсбук" в същото време ограничи линковете до статията, като се мотивира, че има въпроси около нейната валидност.

"Това е част от нашия стандартен процес за намаляване разпространението на дезинформацията", обяви говорител на компанията. Действията на социалните мрежи срещу статията на "Ню Йорк пост" предизвикаха гнева на консерватори, които обвиниха двете компании в защита на Байдън, който води на Тръмп в социологическите проучвания.

"Ню Йорк пост" също разкритикува компаниите, обвинявайки ги, че се опитват да помогнат на предизборната кампания на Байдън.

„"Фейсбук" и "Туитър" не са никакви медийни платформи. Те са пропагандни машини!“ пишат в изявление от вестника в материал на редакцията.

Междувременно, сенаторът от Републиканската партия Тед Круз писа на "Туитър", че цензурирането на тази статия е дост а лицемерно, тъй като позволяват на потребители да споделят критични материали към други кандидати, въпреки че източниците не са много ясни.

Доналд Тръмп написа в "Туитър", че това е "ужасно".