„Актуалните резултати от предизборните социологически проучвания, които показват, че кандидатът на демократите Джо Байдън е лидер по подкрепа, са "престъпна работа в медиите" – това написа в свой туит в понеделник действащият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат като президент на Съединените американски щати.

"Почти никой не се появи на митинг на сънливия Джо Байдън в Охайо. Докладите и анкетите са медийна работа - фалшиви новини. Имаме много повече подкрепа и ентусиазъм, отколкото дори през 2016 г. 3 ноември ще бъде чудесен ден за Америка !!!", написа Тръмп.

Анкета на "Ню Йорк таймс", която бе публикувана по-рано през първия ден от седмицата, показа ясно, че Байдън води с около 10 точки както в Мичиган, така и в Уисконсин.

Допитване на RealClearPolitics, което отчита 10 различни анкети, отчита подкрепата на Байдън на 51,8%, а на Тръмп на 41,6%. През 2016 г. Тръмп спечели 46,1% от гласовете, докато Хилари Клинтън взе 48,2%, но загуби поради разпределението на гласовете в избирателната колегия.

Медикаментите ли направиха Тръмп по-агресивен

Американският президент извика пред стотици свои привърженици, че може да мине през аудиторията без никакви проблеми.

„Справям се толкова добре, че не можете да повярвате“, каза той в понеделник, „аз давам на всеки от вас голяма, сочна целувка, на мъжете, на красивите жени. Целувам всички, просто всички.“ – извика Тръмп.

В първата си голяма предизборна кампания след заразяването си с коронавируса, Доналд Тръмп се опита да превърне болестта си в послание за победа, което да вдъхнови хората от електората му. Той се шегуваше, викаше, танцуваше на "YMCA".

Успоредно с големия митинг в затруднения от вируса щат Флорида, неговата кампания публикува нов слоган:

"Президентът Тръмп разби Коронавируса". Тръмп може да се види в рекламата и като мускулест супергерой в боксов ринг, който нокаутира вирусната клетка. Пиар ли беше заразяването на Тръмп или наистина бе повален от коварната болест?

Президентът беше прекарал само три дни в болницата в началото на октомври и беше лекуван с допълнителен кислород и лекарствен коктейл, наред с други неща. Междувременно личният му лекар удостоверява, че е дал отрицателен тест и „вече не е заразен за околните“.

Личният героичен разказ на президента противоречи на драматичната реалност в САЩ. Повече от 214 000 души са починали след диагностициране с инфекцията. В следващите дни Съединените щати ще преминат осем милиона заразени, сочат проучванията.

Последиците от вируса предизвикаха историческа икономическа криза и масова безработица, като спрямо пролетта все още липсват десет милиона работни места.

"Колкото по-дълго Доналд Тръмп остава президент, толкова по-безразсъден става.", коментира в понеделник неговият претендент от демократите Джо Байдън.

Тръмп и феновете му обявяват пандемията за приключена или поне, че е в стадий, в който е под абсолютен контрол. Президентът продължавал да прилага забраните за пътуване срещу Китай "и срещу блокиранията от типа на Европа" на ранен етап, а по-строгите мерки само биха навредили на икономиката и хората.

„Искаме нормален живот, това е всичко, което искаме“, извика Тръмп във Флорида. Президентът похвали Флорида, че е "отворена за бизнес".

Тръмп отново показа ясно, че държи на отварянето на училищата и нормализиране на икономиката и заяви, че САЩ са "напът да имат 100 милиона ваксини преди края на годината".

Снимки показаха, че Тръмп не носеше маска, когато заминаваше за Флорида - ключов щат за изборите през ноември. Той пристигна без маска и на митинга в Санфорд.

Повечето хора на проявата, проведена на открито, бяха без маски и стояха плътно един до друг, което е абсурдно според учени и медицински лица.

Какви обещания даде Тръмп пред електората

„Когато си президент, не можеш да се скриеш в мазето. Може би е рисковано, но трябва да излезеш.”, каза той, имайки предвид Байдън.

Демократът провежда значително по-малки митинги, често в стил на автокиното, с изискване за маска и строги правила за дистанция. В същото време главният американски експерт по заразни болести Антъни Фаучи каза, че "много проблеми" чакат САЩ, ако хората не бъдат убедени да носят маски и да избягват големите струпвания.

Тръмп, който постоянно е зад Байдън в предизборните анкети, разчита на грандиозна контрастна програма във фазата на горещата предизборна кампания. Всеки ден до изборите той иска да проведе митинг от типа Fly in, Fly out, което означава провеждане на изяви директно на пистата, пред президентския самолет Air Force One.

От чисто логистична гледна точка, кампанията на Тръмп подобри тези типични митинги. Самолетът кацна във Флорида в 18:39 ч. местно време, а Тръмп беше на сцената 20 минути по-късно.

Същото се очаква да се повтори тази седмица в Пенсилвания, Айова и Северна Каролина, както и на много други места из Щатите.

Във Флорида Тръмп даде най-доброто от обещанията си.

"Винаги, винаги ще бъда “Америка на първо място", каза той. „Сънливият Джо“, както той нарича Джо Байдън, „ще утрои вашите данъци. Но ние ще унищожим вируса с ваксина и ще оставим икономиката да расте гигантски.”

Като призив за изборите той извика към своите привърженици: „Не прецаквайте това!“. Те му благодариха с хоровото: “Four more years!”