Правителството на Украйна се обръща към хакерския ъндърграунд на страната с молба за доброволци, които да помагат за защитата на важната инфраструктура и да провеждат мисии за кибершпионаж срещу руските войски – данни, които се твърдят, позовавайки се на двама души, участващи в проекта.

В четвъртък сутринта, когато руските войски атакуваха градове в Украйна, в хакерските форуми започнаха да се появяват молби за доброволци, докато много жители на страната бягаха от столицата Киев.

„Украинска киберобщност! Време е да се включите в киберзащитата на нашата страна", се казва в публикацията, в която хакери и експерти по киберсигурност се приканват да подадат заявление чрез Google docs, като посочат своите специални познания, например за разработване на зловреден софтуер, и професионални препоръки.

Цените на акциите на борсата са колебливи

Цената на акциите на Etsy нарасна с близо 18% по време на следборсовата търговия в четвъртък, след като компанията отчете по-високи от очакваното резултати за четвъртото тримесечие. Книжата вече бяха записали 10% ръст в рамките на борсовия ден след късно рали, въпреки че първоначално поеха надолу заради новините за руската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.

Etsy заяви, че е имала 96,3 млн. активни купувачи в платформата към четвъртото тримесечие, което е малко над очакваните от анализаторите 95,6 млн.

Ръстът на приходите се е забавил до 16% на годишна база през отчетния период. Растежът на приходите на Etsy надмина 100% през 2020 г., но през последните тримесечия се забавя.

Онлайн търговецът обяви, че очаква приходите му за първото тримесечие да са между 565 млн. и 590 млн. долара, докато Wall Street прогнозира 630 млн. долара приходи. Брутните продажби на стоки през тримесечието се очаква да са в диапазона от 3,2 млрд. и 3,4 млрд. долара, което е под консенсусната прогноза за 3,5 млрд. долара.

Но инвеститорите изглежда не обърнаха внимание на тези разминавания и вместо това се фокусираха върху резултатите от четвъртото тримесечие.

Аргументите по високите етажи

Главният финансов директор на Etsy Рейчъл Глейзър обясни по-слабите данни за брутните продажби на стоки с неблагоприятните сравнения със същия период година по-рано, когато пандемията даде тласък на поръчките, както и по-големите разходи, свързани с правителствените стимули.

Компаниите за електронна търговия като Etsy, Shopify, eBay и Wayfair имаха повишение на приходите през най-лошите месеци на коронавирусната пандемия. Предвид блокадите много потребители ограничиха посещенията си във физически магазини заради опасността от разпространение на вируса. Вместо това се насочиха към онлайн търговците на дребно.

Глейзър коментира, че вярва, че Etsy, която управлява онлайн магазин за ръчно изработени и персонализирани стоки, ще продължи да разширява бизнеса си и след пандемията.