Meta Platforms работи върху изследвания на изкуствения интелект, целящи генериране на светове чрез реч, подобряване на начина, по който хората си общуват с гласови асистенти, и превод между различни езици, обяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, докато очерта основните стъпки за изграждане на метавселената.

Зукърбърг залага, че метавселената ще бъде наследник на мобилния интернет

„Ключът към много от тези постижения е изкуственият интелект“, каза той по време на събитието „Inside the Lab” на компанията, което беше предавано на живо.

Зукърбърг каза, че Meta работи по нов клас генеративни модели на изкуствен интелект, които ще позволят на хората да описват чрез реч свят и по този начин да генерират аспекти от него. В предварително записано демо Зукърбърг показа концепция на изкуствен интелект, наречена Builder Bot, където се появи като 3D аватар на остров и даде гласови команди за създаването на плаж, а след това за добавяне на облаци, дървета и дори одеяло за пикник.

„Докато развиваме тази технология, ще можете да създавате светове, да изследвате и споделяте опит с други само с гласа си“, каза Зукърбърг.

Той не определи срок, в който тези възможности ще станат реалност, нито разкри повече подробности за това как работи Builder Bot.

Защо Meta работи именно върху това

Той каза, че Meta работи върху изследвания на изкуствения интелект, които да позволят на хората по-естествени разговори с гласови асистенти – стъпка към това как хората ще комуникират с изкуствения интелект в метавселената.

По думите му Проект CIRaoke на компанията е "изцяло невронен модел от край до край за изграждане на асистенти на устройства“.

Демонстрацията на технологията Project CAIRaoke показа семейство, което я използва, за да помогне за готвенето на храна, като гласовият асистент се включи, за да предупреди, че солта вече е добавена в тенджерата. Асистентът също така забеляза, че солта на семейството привършва и поръча още.

Meta обяви, че използва модела в своя портал за видео обаждания Portal и има за цел да го интегрира в устройства с добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR). В интервю за Ройтерс вицепрезидентът на Meta за изкуствения интелект Джером Пезенти заяви, че строго ограничава отговорите на новия ѝ асистент, базиран на CAIRaoke, докато не успее да гарантира, че системата не генерира обиден език.