Уикенд винетка – перфектният вариант, ако не пътувате често

Има хора, които почти не слизат от колата си и смело можем да кажем, че тя е като втори дом за тях. За такива хора определено пътят не е стрес и нерви, а удоволствие.

Не така мислят обаче другата част от хората. Онези, които не обичат да пътуват толкова, или поне не с автомобил.

Това са онези хора, които предпочитат красотата на Южния парк, просторното пространство пред НДК и спокойствието на столичните булеварди през уикенда.

За тях пътуването с автомобил е като посещението при зъболекар – нещо наложително, което с неохота правят няколко пъти в годината.

Ако и вие открихте себе си в горните изречения, тогава може да се почувствате поздравени – определено не сте от хората, които обичат да висят в задръствания и да изпращат цветущи поздрави към други хора в автомобили, които никога не са виждали и няма да видят отново, само защото са ги прередили в колоната на никога несвършващите задръствания, причинени от ремонтите по пътищата.

Може да не шофирате често, но бъдете подготвени за път

Фактът, че не шофирате толкова често има и много други предимства, освен това, че може да се наслаждавате на спокойствието в столицата през почивните дни.

Тези предимства са най-вече финансови – не давате пари за гориво, не амортизирате толкова автомобила си и не ви се налага да плащате пътни такси (или тол такси, какъвто е случаят при тежкотоварните автомобили). Последното, разбира се, важи единствено за пътищата извън населените места.

Хората, които са често на път, прибягват най-вече до закупуването на годишна винетка, тъй като това е най-изгодният за тях вариант.

За останалите, обаче, съществуват много по-гъвкави варианти, отколкото да платят близо 100 лева за електронна винетка, при положение че навъртат не повече от 100 км на годишна база.

Един от най-гъвкавите варианти, който получихме след пускането на новите електронни винетки в продажба, се нарича уикенд винетка.

Както името подсказва, това е електронна винетка, чиято валидност е активна за уикенда. За да бъдем по-точни, винетките от този вид влизат в сила най-рано от 12:00 часа в петък и важат до 23:59 часа в неделя.

Това означава, че съвсем спокойно може да изкарате един хубав спа уикенд или да си направите кратка екскурзия до някое красиво местенце в България, без да се налага да купувате винетка за по-продължителен период от време.

Струва си да добавим, че имате възможност да закупите вашата електронна винетка до 30 дена преди влизането ѝ в употреба.

Закупуването на уикенд винетка е по-лесно от всякога

Хората, които имат шофьорска книжка от поне 1 година, много добре помнят какво време костваше закупуването на винетен стикер преди въвеждането на електронната услуга и пускането на новата тол система.

Да не говорим, че най-кратката винетка беше за период от 1 седмица, а отлепянето на стикера определено не беше от най-леките задачи.

За щастие, всичко това е в миналото и вече закупуването на електронна винетка е по-лесно от всякога. Онлайн платформите предоставят изключително удобство при заплащането на тол такси и закупуването на уикенд винетка.

Те разполагат с персонализирани профили, олекотена и оптимизирана мобилна версия, както и възможност за бързо закупуване на винетка, от удобството на вашия дом или мобилен телефон.

За разлика от преди, в момента имаме възможността да закупим електронна винетка буквално в последния момент, от нашия телефон, и така да си спестим нервите и проблемите, които могат да последват, ако използваме републиканската пътна мрежа без заплатена пътна такса.

А в случай, че не сте от хората, които често са на път, то уикенд винетката е перфектният вариант за вас.