Дървените играчки са един мил спомен от детството на почти всеки човек, който е поне на 20 и повече години. В зората на съвременната индустрия за детски играчки дървото е един от основните материали, най-вече поради факта, че пластмасата не е толкова развита като материал и не се използва толкова масово.

Разбира се, епохата на пластмасовите играчки едва ли скоро ще свърши, тъй като този материал продължава да бъде най-достъпен откъм цена, но в последните години се забелязва тенденция на все по-засилен интерес към играчки, произведени от класически и естествени материали, каквото е дървото.

Ако и вие сте се насочили към закупуването на дървени играчки, то определено сте на прав път, тъй като продуктите от този материал крият редица предимства, които ги правят успешни и предпочитани от страна на повечето родители.

Днес ще ви посочим точно 7 предимства, които дървените играчки имат пред останалите видове.

1. Щадящи са към природата

В днешно време навсякъде се говори за нуждата от опазване на природата и намаляване на материалите, които я замърсяват.

Закупуването на дървени играчки е един страхотен начин да се включите в тази кауза, при все че отглеждането на дете е процес, който определено включва изхвърлянето на много замърсяващи отпадъци.

Играчките, изработени от дърво, имат огромно предимство пред пластмасовите, тъй като материалите, които се използват за направата им, са на 100% органични. Бидейки такива, те са и разградими, за разлика от пластмасата, което означава че когато ги изхвърлите, те няма да замърсяват природата.

Освен всичко това, те са много по-лесни за рециклиране и така също може да се включите в процеса по опазване на природата.

Ще добавим и какво страхотно влияние би имало това върху детето ви, тъй като още от най-ранна възраст ще може да го ангажирате с важни каузи като екологията.

2. Помагат за умственото развитие на детето ви

Едни от най-класическите дървени играчки са конструктори, пъзели и строители. Научно доказано е, че дървените играчки могат да окажат положително влияние върху развитието на детето ви, най-вече в усвояването на умения като писане, смятане, решаване на проблеми и развитие на логическата мисъл.

3. Осигуряват безопасност по време на игра

Знаете, че пластмасовите играчки, особено евтините, могат много лесно да се счупят, което води до поява на остри ръбове и малки парченца, които детето може да поглътне по невнимание.

Дървото, от друга страна, е изключително здрав и стабилен материал, при който подобен проблем би бил лесно избегнат. Така вие ще сте спокойни, когато вашият малчуган си играе и няма да се опасявате от това, че може да се нарани.

4. Стимулират детското въображение

Детското въображение няма граници, както много добре сме се убедили и от самите себе си. С развитието на новите технологии, обаче, възможността за свободно въображение става много по-малка, тъй като всички съвременни играчки разполагат с какви ли не екстри, които не позволяват на детето да отприщи своето въображение.

Затова е добре да се насочите към по-прости и класически играчки, които обаче позволяват на детето да се пренесе в свой свят, докато играе, и по-този начин му позволява да има свобода в мисленето и въображението.

5. Имат висока степен на издръжливост

Както вече споменахме, дървените играчки са много издръжливи, най-вече поради обективния факт, че дървото като материал разполага с естествена здравина и якост.

Детските играчки са подложени на значителен „стрес“, тъй като често биват хвърляни, удряни, изпускани, настъпвани, блъскани и какво ли не.

Докато пластмасовите играчки биха издъхнали след 10-ия удар (ако изобщо стигнат до него), играчките от дървен материал се отличават с висока издръжливост и могат да изкарат дори години, ако, разбира се, детето не изгуби интерес към тях далеч преди това.

6. Дървени играчки – по-лесни са за почистване

Плюшените играчки са любими на повечето деца най-вече заради това, че са меки, пухкави и стават за гушкане. В същото време те са кошмар за родителите, тъй като изискват сериозна поддръжка (трябва да се изпират често, поради праха, който се натрупва и полепва по тях).

Дървените играчки, от друга страна, нямат такъв проблем и всъщност доста лесно се почистват – може да използвате дори препарати за почистване на дърво, стига да не позволявате на детето ви да се докосва до играчките, докато не изсъхнат.

7. Развиват концентрацията на детето

Редица изследвания през годините доказват, че човек мисли и се чувства по-добре в среда, в която е заобиколен от естествена светлина и дървени мебели и предмети.

Това прави и играчките от дърво доста подходящи за подобряването на концентрацията на вашето дете. То ще се чувства по-естествено, играейки си с тях, и ще му трябват далеч по-малко умствения усилия, за да се справи с негативните чувства.