Китайският гигант в споделените пътувания Didi Chuxing Inc. се стреми да набере около 4 милиарда долара в рамките на едно от най-големите първични публични предлагания в САЩ през последното десетилетие.

Didi, която е една от най-големите инвестиции в портфолиото на SoftBank Group Corp., пуска на пазара 288 милиона американски депозитарни акции за между 13 до 14 долара на брой, става ясно от подаденото в четвъртък пред Американската комисия по ценни книжа и борси заявлението.

В най-високия край на диапазона компанията би имала пазарна стойност от около 67 милиарда долара въз основа на оставащите акции, изброени в декларацията. Като се отчитат ограничените, нейната разредена стойност ще достигне около 73 милиарда долара.

Съдружници на Morgan Stanley, както и сингапурският Temasek Holdings Pte са се договорили да купят акции за 1,25 млрд. долара от предложението, става ясно от документа, цитиран от Bloomberg.

Каква е оценката на компанията към момента

Оценката на компанията е в долния край на диапазонa, за който се спекулираше през пролетта и който се простираше до 100 млрд. долара, съобщава Bloomberg News, предполагайки, че инвеститорите са се противопоставили на цената.

Същото се случи и с американския гигант Uber Technologies Inc., който беше оценен на 75,5 млрд. долара по време на IPO през 2019 г., много под онези 120 млрд. долара, които бяха рекламирани година по-рано. Сега Uber има пазарна стойност от 95 млрд. долара.

Didi, чиито акции се търгуваха на стойност около 95 млрд. долара на вторичния пазар тази година, излиза на пазара през година, която се очертава да бъде рекордна в световен мащаб за IPO.

Бумът на т. нар. компании-празни чекове в САЩ през първите няколко месеца на 2021 г., както и исторически ниските лихвени проценти и паричните стимули, доведе до вълна от продажби на акции, включително от някои от най-горещите технологични компании в света.

Първичното публично предлагане ще бъде шесто по големина в САЩ през последното десетилетие, надминато само от тези на Uber, подобно ще е на това на Alibaba Group Holding Ltd., Facebook Inc.и наскоро Coupang Inc., показват изчисления на Bloomberg.

И все пак, пълзящият инфлационен натиск инжектира нестабилност на пазарите, което кара инвеститорите да се отклоняват от т. нар. акции с висок растеж, които отчитаха феноменални ралита на цените си през миналата година. Това се отразява и на пазара на IPO-та, като инвеститорите стават все по-селективни относно това кои компании да подкрепят.

Защо Didi не се листва както трябва

Листването на Didi е помрачено от спекулации за засилен контрол на регулаторите. Ройтерс съобщи миналата седмица, че антитръстовият надзорен орган на Китай е започнал разследване на бизнес практиките и механизмите за ценообразуване на фирмата.

Компанията, която беше сред 34-те интернет гиганти, на които регулаторите бяха наредени през април да коригират политиките си, заяви в по-ранна декларация, че макар че е завършила процеса, не може да гарантира на инвеститорите, че регулаторите ще бъдат доволни от нейните усилия или че ще избегне каквито и да е наказания.