Разработчикът на софтуер и антивирусен пионер Джон Макафи е намерен мъртъв в испански затвор. Надеждни испански медии като El País, El Mundo и La Vanguardia съобщиха в сряда, че трупът на 75-годишния мултимилионер от САЩ е намерен в килия в арестански комплекс „Брайън 2“ на около 30 километра северозападно от Барселона, позовавайки се на съдебните власти и полицията на Каталуния. Говорител на затвора потвърди тази информация пред DPA.

Наскоро Макафи беше обвинен от властите в САЩ в укриване на данъци, измами с криптовалути и заговор за пране на пари. През октомври той беше арестуван на летище Ел Прат в Барселона по искане на американските власти.

Оттогава той е зад решетките близо до каталунската столица. Едва в сряда испанската съдебна система даде зелена светлина за екстрадиране на Макафи в САЩ.

Каква е причината за смъртта

Причината за смъртта все още не е определена, се казва в съобщението. Според медийни публикации властите говорят за самоубийство, което трябва да бъде доказано от аутопсия. Ако беше осъден в САЩ, антивирусният гуру можеше да получи години затвор и високи глоби.

„Понякога гениалността и лудостта не са далеч една от друга и изглежда той, за съжаление, е станал жертва на своите демони“, казва пред Bloomberg Дъг Клинтън, управляващ партньор в Loup Ventures.

Макафи е съосновател на антивирусната индустрия. През 80-те години той основава компанията, кръстена на него, McAfee, и става софтуерен милионер.

Преди голямата си кариера животът на Макафи е изключително труден: той израства в разбито семейство с баща-насилник, който отнел живота си, когато Джон е на 15 години, каза самият Макафи преди години пред репортер на списание Wired. Понякога самият той е употребявал големи количества кокаин и алкохол.

И като предприемач Макафи е склонен на интересни ходове. Малко след основаването на компанията той натъпква каравана с компютри и я закарва до клиентите. Тази „мобилна антивирусна единица“ трябвало да ги впечатли, но беше по-скоро шоу, призна по-късно Макафи.

Години по-късно Макафи се озова в Белиз, Централна Америка, където построи голям затворен имот, хвалеше се с млади любовници и в крайна сметка бе заради притежание на забранени оръжия.

Кога се разделиха пътищата на компания и основател

След като компанията McAfee стана публична през 90-те години, той я напусна. Тогава състоянието му се оценяваше на моменти на повече от 100 милиона долара.

През 2012 г. Макафи отново попадна в заглавията на медиите в Белиз, когато беше издирен след убийството на съседа и избяга от полицията през джунглата в Гватемала, за да избегне полицейско разследване. МакАфи, който поддържаше своята невинност, в крайна сметка беше депортиран в САЩ, а Белиз отказа да поиска екстрадицията му.

Британецът Джон МакАфи основава бизнеса си през 80-те години. Той напуска компанията през 1994 г. и по-късно се премества в Белиз. Intel Corp., която се стреми да вгради функции за сигурност директно в своите чипове, купува компанията му за 7,7 млрд. долара през 2010 г., а компаниите за частен капитал TPG и Thoma Bravo вземат участие по-късно.

През 2016 г. Intel обяви, че е подписала сделка за прехвърляне на 51-процентен дял в бизнеса на TPG за 1,1 млрд. долара.