Турската служба за информационни и комуникационни технологии наложи тотална рекламна забрана на Twitter, Periscope и Pinterest съгласно новия закон за социалните мрежи. Това сочи решението, публикувано в турския държавен вестник, предават информационните агенции.

Законът, който според критиците има за цел да заглуши недоволството, изисква от социалните мрежи да назначат свои представители в Турция, както се случи с Фейсбук. В понеделник интернет гигантът се присъедини към други компании и заяви, че ще назначи юридически екип в страната, но за това след малко в статията.

YouTube, която е собственост на Google, преди месец разкри, че е решила да има свой представител в Турция.

Решението на Анкара посочва, че рекламните забрани влизат в сила още от днес. Twitter, нейното приложение за стрийминг на живо Periscope, както и Pinterest не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Законът позволява на властите да премахват съдържание от платформи, вместо да блокират достъпа, както правеха преди. Ходът накара мнозина да се притесняват, след като все повече хора започнаха да се насочват към онлайн платформи, защото Турция започна да затяга своята хватка около медиите.

През предходните месеци Facebook, YouTube и Twitter се сблъскаха с глоби в Турция за несъобразяване със закона.

Компаниите, които не следват новите изисквания, ще бъдат наказани с намаляване на широколентовата свързаност с до 90%, което означава, че по същество достъпът до тях ще е хочти изцяло блокиран.

Интел ще се възстанови ли под новото командване

Колко обемна и трудна ще е работата на новия главен изпълнителен директор на Intel?

Пат Гелсингер няма да оглави компанията до средата на февруари, но резултатите на Intel за четвъртото ѝ фискално тримесечие, които ще бъдат обявени утре, вероятно ще дадат ясен сигнал поне за първоначалния път, по който той ще поеме.

Intel обеща да използва случая, за да информира инвеститорите за продължаващите си производствени проблеми. Освен това, компанията ще посочи дали възнамерява изобщо да се придържа към дългогодишната си практика – да бъде единствен производител на чиповете, които проектира, или ще възложи дял от производството на част от бъдещите дизайни на други играчи, най-вероятно на Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Дългата служба на Гелсингер като инженер в Intel категорично предполага, че производителят на чипове все още нe е готов да се откаже от производството. Но конкурирането с развиващата се TSMC ще бъде тежка задача.

В четвъртък TSMC съобщи, че приходите ѝ за 2020 г. са нараснали с 31%, което е най-добрият растеж от повече от десетилетие, до рекордните 45,5 млрд. долара. А търсенето на производствените услуги на TSMC е толкова голямо, че тя планира да вложи рекордна сума в капиталови разходи за предстоящата година, така че да увеличи капацитета си, което ясно говори за растеж.

Производителят на чипове очаква да похарчи между 25 и 28 млрд. долара през 2021 г., с което удвоява средните годишни капиталови разходи на Intel за последните пет години.

Intel е много по-голяма компания. Годишните ѝ приходи за 2020 г. се очаква да достигнат 75,3 млрд. долара или с 5% повече спрямо предходната година.

Но скорошният тласък благодарение на бума на продажбите на персонали компютри и на търсенето на центрове за данни няма да реши производствените главоболия, които има.

В момента от Уол Стрийт очакват приходите на Intel за 2021 г. да се понижат с цели 7%, което би бил най-големият спад за компанията от повече от десетилетие. Според FactSet прогнозата за TSMC е за 20% скок на приходите за тази година до отново рекордните за компанията 54,4 млрд. долара.

Intel твърди, че е постигнала значителен напредък в своя 7-нанометров производствен процес, който е и източник на скорошните ѝ проблеми. Но в момента TSMC прави по-напреднали чипове при 5 нанометра.

Компанията вече разработва 3-нанометров процес, който според казаното в четвъртък ще започне да произвежда чипове в по-големи обеми до втората половина на 2022 г. Това означава, че дори Гелсингер да постигне успех във възстановяването на производствения процес на Intel, компанията все пак ще изостава значително.

Макар че тазседмичните резултати ще бъдат представени от сегашния изпълнителен директор Боб Суон, който остава начело до 15 февруари, на Гелсингер ще се падне задачата да убеди служителите, клиентите и инвеститорите на Intel, че бъдещето на компанията си струва чакането.

Възможно е и той да е човекът, който ще заинтригува заинтересованите страни с още по-радикални възможности, като създаването на съвместно предприятие с TSMC. Някои анализатори дори препоръчват Intel напълно да излезе от производството.

Последното е малко вероятно. Намирането на купувач за производствената част на Intel би било голямо препятствие. Но дори и стратегия за ограничено външно производство ще е свързано с доста разходи, като се има предвид, че Intel ще трябва да плаща на производствен партньор, но и да финансира собствените си производствени мощности.

С други думи пред Гелсингер няма лесни възможности. Неговото назначение беше приветствано от Wall Street.

Сегашното предположение е, че лидер с технически познания е по-подходящ за справяне с проблемите на Intel. Иронията е, че убеждаването на много от заинтересованите страни, че компанията поема в правилната посока, ще изисква по-скоро търговски умения.

Сега обещаното – Фейсбук и вихренето му в Турция

Американският интернет гигант Facebook днес обяви, че е започнал процес по назначаването на юридическо звено, което да служи като неин местен представител в Турция. Ходът е в отговор на нов закон за социалните мрежи, който според критиците има за цел да заглуши несъгласието, предава Ройтерс.

Законът позволява на властите да премахват съдържание от платформите, вместо да блокират достъпа, както правеха в миналото.

Всичко това предизвика притеснения, тъй като хората се насочват все повече към онлайн платформите, след като Анкара затегна хватката си над масовите медии.