Фактическият лидер на Samsung Лий Дзие-юн се върна в затвора, което поставя въпроси за ръководството на технологичния гигант. Лий беше осъден на две години и половина лишаване от свобода, след като беше обявен за виновен за даване на подкуп и злоупотреби.

По темата пише CNN.

52-годишният Лий, който е внук на основателя на Samsung, излезе на свобода през 2018 г., когато апелативен съд облекчи първоначалната му петгодишна присъда. Лий прекара близо година в затвора.

През 2019 г. Върховният съд на Южна Корея разпореди повторно разглеждане, което доведе до днешната присъда.

Южнокорейският закон дава на съдиите право на преценка дали да отложат присъди до три години. Но докато произнасяха решението в понеделник, съдиите от Върховния съд в Сеул заявиха, че смятат, че обвиненията на Лий изискват той да прекара повече време в затвора, допълват вещи по случая.

Облечен в тъмен костюм и носещ медицинска маска в съда, Лий беше задържан след обявяването на присъдата. Той може да обжалва решението на Върховния съд на страната, въпреки че отмяната на новата му присъда е малко вероятна, твърдят южнокорейски експерти по право.

Говорител на Samsung Electronics е отказал да коментира въпроса. Отсъствието на Лий за втори път за четири години оставя Samsung без ръководител, докато технологичният гигант се бори да очертае пътя си във време на пандемия.

Лий е начело на Samsung, откакто баща му получи инсулт през 2014 г. Очакваше се наследникът да поеме председателството, след като Лий Кън-хе почина през октомври.

Конгломератът Samsung включва десетки дъщерни компании – от звеното за производство на електроника до тематични паркове и биофармацевтичен бизнес. Всички ключови решения изискват одобрението на Лий.

Случаят е свързан с даването на подкуп на предишния президент на страната и на неин близък съветник с цел получаването на одобрение за сливането на две от звената на Samsung, което изискваше подкрепата на държавния пенсионен фонд на Южна Корея.

През 2017 г. на Лий му беше повдигнато обвинение, че е организирал даването на подкупи за около 30 млрд. южнокорейски вона, или около 27 млн. долара. Той беше осъден на пет години затвор според първоначалната присъда от 2017 г., преди тя да бъде съкратена по-късно същата година, а случаят да бъде обжалван.

Хуавей с гръмки планове

Китайската технологична компания Huawei планира да отвори собствен магазин в Рияд – най-големия ѝ подобен обект извън Китай, разкри правителството на Саудитска Арабия, цитирано от Ройтерс.

Huawei е сключила договор за наем със саудитската Kaden Investment за магазин, който ще позволи на китайския гигант да получи директен достъп до потребителите предвид нарастващото търсене на дигитални продукти и услуги в кралството, допълва текстът.

В него не се споменава кога се очаква търговският обект да отвори врати. Саудитска Арабия очаква интернет потреблението в кралството да се увеличи до покриването на 82,6% от населението през 2022 г. от 73,2% през 2017 г., посочва Министерството на инвестициите.

От своя страна, Съединените щати призоваха своите съюзници да не използват технологиите на Huawei за изграждането на новите 5G мрежи заради опасения, че компанията може да помага на Пекин да шпионира.

Huawei отрича тези обвинения. Някои телекомуникационни компании от Персийския залив, включително саудитското звено на Zain – Zain KSA, вече отдавна сключиха сделки с Huawei за 5G оборудване.

Амазон предприема масирани действия за Европа

Звеното за облачни услуги на Amazon отвори първия си офис в Гърция, а целта му е да се занимава с поддръжка на нарастващия брой компании и институции, които използват предложенията на Amazon Web Services.

Ходът на AWS беше направен в момент, в който консервативното правителството на премиера Кириакос Мицотакис увеличава усилията си за привличане на чуждестранни инвестиции и на високотехнологични компании в Гърция.

„Увеличихме потреблението на AWS от клиенти в страната и решихме да отворим офис в Атина, така че да предлагаме по-добра поддръжка на нашите клиенти“, коментира Шемек Шудер, ръководител на операциите на Amazon Web Services в Централна и Източна Европа.

Не са разкрити финансови подробности за инвестицията.

AWS вече предлага услуги в областта на изчислителните облаци на компании и организации в Гърция, в това число на телекомуникационната група Wind Hellas, на ФК ПАОК и на редица организации от публичния сектор.

AWS твърди, че услугите ѝ покриват области като анализ на масиви от данни, мобилни и уеб приложения, корпоративни бизнес приложения и интернет на нещата.

През октомври, когато Microsoft обяви, че планира да изгради центрове за данни в Гърция, Мицотакис заяви, че страната ще се превърне в световен център за изчислителни облаци.

Самсунг започна 2021 с S21

Макар и от Samsung да даваха всичко от себе си, за да пазят информацията за новата серия до последния момент, в онлайн пространството отдавна циркулират слухове за техните технически характеристики, много от които намериха своето потвърждение на 14 януари.

Едно нещо, което беше практически сигурно, е възможността на смартфоните да работят с петото поколение мрежи. Много скоро те ще бъдат съвместими и с 5G мрежата.

Няма изненада и в това, че и трите смартфона от серията са защитени от надраскване с най-модерния GorillaGlassVictu s, както и че са базирани на първия чипсет на производителя с 5 нанометрова технология – Exynos 2100.

Най-компактният от трите модела – Samsung Galaxy S21 е с размери от 151,7 на 71,2 милиметра и тежи 171 грама. Това е сравнително лек смартфон за размерите си. В същото време той е здрав и издръжлив.

Корпусът му е пластмасов, но подсилен с алуминиева рамка. Притежава и сертификат за прахова и водоустойчивост IP68. Има тройна основна камера, с обективи от съответно 64, 12 и 12 мегапиксела.