Управляващата партия в южната ни съседка Турция и нейният националистически коалиционен партньор внесоха официален законопроект, който предвижда директно затягане на държавния контрол върху социалните медии, които се използват в страната. По този начин властите ще се изпълнят една от заявките, слизащи директно от нивото на турския президент Реджеп Ердоган.

Според законопроекта, който е изготвен в колаборация между Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и Движението на националистите, социалните медии в страната ще са длъжни да назначат свои представители в Турция. Ако това не е изпълнено широчината на честотната лента на интернет трафика на съответната платформа ще бъде намаленa с цели 90%, което ще означава тотален срив.

Още от изискванията

Част от другите изисквания са също и фирмите да изпълняват стриктно исканията за тотално премахване на съдържанието, което се счита за незаконно от властта до 48 часа от подаването на сигнала. Другият вариант е да платят глоба на страната в размер на 30 милиона лири (4.4 млн. долара).

Също така социалните мрежи ще са длъжни да съхраняват в тайна данните на потребителите в Турция на местни сървъри, до които държавните власти ще имат постоянен достъп. В началото на този месец Ердоган заяви, че трябва да се въведе ред в социалните мрежи.

Турция вече следи изкъсо процесите, развиващи се в социалните мрежи, като властта в Анкара преди време ограничи достъпа до Twitter, например. Турция се нарежда зад Зимбабве, Руанда и Азербайджан по свобода на интернет, според класацията на Freedom House – базирана в САЩ.

Неправителствените организации на територията на Съединените американски щати, чиито дейности са с главен фокус върху демокрацията и правата на човека, са с доста тежащо мнение. През изминалия месец юни турското правителство обвини социалната мрежа Twitter, че функционира като пропагандна машина с политически мотиви.

Това се случи, след като Twitter заличи хиляди профили, за които се смята, че са свързани с управляващата партия в страната.

Още от света на социалните мрежи

Онлайн платформата за установяване и търсене на изцяло делови контакти LinkedIn, която е официална собственост на Microsoft, ще съкрати близо 1000 от своите служители. Това е причинено от пандемията от коронавирус.

Причината – пандемията ограничи търсенето на инструментите на социалната мрежа от страна на потребителите, съобщават хора, близки до кухнята на съблитията.

Общо ще бъдат освободени около 960 души от компанията, което се равнява на 6% от работната сила на LinkedIn. Съкращенията ще се извършат в отделите, свързани с глобални продажби и набиране на таланти. Изпълнителният директор на компанията Раян Рослански съобщи лично за мерките в имейл до своите служители.