Последните дни целият свят гледа към президентските избори в Турция, очаквайки отговора на въпроса ще има ли историческа промяна в статуквото на страната. В този контекст, Туитър лимитира част от съдържанието преди изборния ден, цензурирайки публикации, свързани с него, информират от Mashable.com.

Това действие предизвика широк отзвук сред потребителите на приложението и откровена критика към поставената цензура в подобен исторически момент.

Политическа цензура ли са задействаните рестрикции в Туитър

На 13 май от профила на Туитър Global Government Affairs беше пуснат официален туийт на английски и турски, съобщаващ за въвеждането на определени рестрикции по отношение на съдържанието в социалната медия в Турция.

„Информирали сме притежателите на засегнатите акаунти за това действие, в съответствие с нашата политика. Това съдържание ще остане достъпно в останалата част от света.“

Администраторите в САЩ изразиха загриженост, че офисите им ще бъдат ангажирани с фалшиви акаунти в приложението, които биха объркали и подвели гласоподавателите.

Още в същия ден последва масово развяване на червения флаг от потребителите, окачествяващ рестрикциите като опасна цензура на свободата на словото във важен вододелен момент.

Отговорите на Мъск в защита на ограниченията

В опит да защити решението, в свой пост главният изпълнителен директор, Илон Мъск, обаче, предизвика повече притеснение, отколкото да потуши напрежението сред масата от недоволни потребители. В него се разбира, че всъщност турското правителство се е свързало с Туитър във връзка с идващите избори.

„Можем да публикуваме това, което правителството на Турция ни изпрати. Ще го направим.“, сподели той.

В отговор на недоволството на потребител Мъск добави „Изборът е Туитър да бъде ограничен изцяло или да ограничи достъпа до някои туийтове. Кое от двете искате?“.

През уикенда правозащитни организации се заеха да предупредят избирателите и наблюдателите за възможността от опити за национална цензура от страна на управлението.

Подобно блокиране на достъпа до синьото птиче в Турция не се случва за първи път. За кратко това стана по-рано през февруари, когато пагубното земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер взе живота на повече от 50 хил. души, превръщайки събитието в трагедията на века.

С Туитър или без, Ердоган отива на балотаж

Резултатите от тези избори може да доведат до рикошираща в цял свят промяна на управлението. За пръв път позицията на Реджеп Ердоган е разклатена с такава сила, пред лицето на избирателите. Той е начело на президентската република вече 21 години, а включването му към турската консервативна ислямистка партия затвърди позицията му на авторитарна и националистическа фигура.

Към момента вече е ясно, че Ердоган и опонентът му Кемал Кълъчдароглу отиват на балотаж, тъй като вотът за действащия президент падна под 50%.