Най-после си успял да намериш работа, която ти дава пълната свобода на хоум офиса? Или пък се радваш на наскоро въведения в компанията ви хибриден модел, който осигурява разнообразие и удобство? Рано или късно ще започнеш да разбираш, че редовната работа от вкъщи си има своите предизвикателства. От самодисциплината, през продуктивността до… менталното приключване на работния ден.

Е, как да „напуснеш офиса“, когато офисът е твоят дом? Няколко малки, но полезни трика, ще ти помогнат да се откъснеш ефективно от вече завършения работен ден и да изчистиш ума си от всички служебни задачи.

Определи точни граници на работното си време

Да, хоум офисът дава определена свобода, но когато границите на работното време започнат да се размиват заради нея, това рефлектира не само върху работния процес, но и на ефективната ти почивка след приключването на служебните задължения.

Затова е важно да започнеш работа навреме, да си вземеш редовната обедна почивка и да приключиш в точно определения час. Ако организацията ви не е с точно определен времеви диапазон за работа, ти трябва да зададеш границите и да ги спазваш. Това е основно правило и на ефективната работа от вкъщи.

Планирай кратко излизане извън хоум офиса

Един от най-ефективните трикове за откъсване от офиса, когато офисът всъщност е твоят дом, е физическата промяна на обстановката.

Когато приключиш със служебните си задачи за деня, излез навън, за да свършиш някаква кратка работа. Може да разходиш кучето в парка или да отидеш до магазина за свежа напитка. Дори 5 минути са достатъчни, за да помогнат на ума и тялото ти да осъзнаят, че вече не си на работа.

Ако не ти се излиза, може просто да промениш обстановката у дома. Почини си в друга стая, смени музиката и запали някоя ароматна свещ. Всичко това ще изпрати правилните сигнали, че вече не си на работа.

Изключи всички връзки и устройства, свързани с работата

Изключи и прибери служебния лаптоп. Заглуши нотификациите на мейла си и всички останали комуникационни канали, които организацията ти използва. Може да оставиш само каналите за спешна реакция. Дори и проверката на известията може да спре процеса на превключване към качествено време у дома.

Свърши малко домакинска работа

Нормално е докато си на работа от вкъщи да се изкушаваш да разкъсаш работния процес от някоя кратка домашна задача. Това няма да повлияе на процеса, само ако я вършиш по време на обикновените почивки, които си вземал в офиса и не се налага да прекъснеш решаването на даден проблем в работа, за да проснеш дрехите, например.

Малките домакински задачи веднага след приключване на работата у дома, обаче, ще ти помогнат ефективно да „напуснеш офиса“. Почисти работното си бюро, пусни миялната, нахрани домашния любимец, полей цветята или сгъни купчината с изпрани дрехи…

Изброените малки промени могат ефективно да помогнат за ментално и физическо приключване на работния ден. Използвай тези трикове, защото има голям шанс да се превърнат в още една значима стъпка за подобряване на баланса работа – живот.