Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. полага основите на втори завод в САЩ до комплекс за 12 милиарда долара, който вече изгражда – голямо разширение, което ще подкрепи усилията на Вашингтон да върне производството на усъвършенствани чипове на своя територия, съобщава Bloomberg.

Най-големият подизпълнител в глобалното производство на чипове е започнал строителството на сграда, която евентуално може да се превърне във второ производствено съоръжение на TSMC в Аризона, използвайки ресурси, които вече са разгърнати за настоящия проект.

Все още няма окончателно решение по въпроса дали тази сграда ще се превърне в нов завод, информира компанията.

От Вашингтон се опитват да привлекат инвестиции

Администрацията на американския президент Джо Байдън се опитва да привлече инвестиции в производството на чипове в САЩ, част от усилията за противодействие на амбициите на Китай и осигуряване на компоненти, жизненоважни за националната сигурност.

На тези усилия беше даден нов тласък, след като светът се сблъска с мащабен недостиг на полупроводници в края на 2020 г. и през цялата 2021 г., който засегна редица индустрии.

Втора фабрика на TSMC в САЩ ще бъде съпроводена от големи разходи в момент, когато компанията се стреми да намали капиталовите разходи, тъй като глобалният икономически спад се задълбочава и притиска търсенето на електроника.

Wall Street Journal съобщи по-рано, че TSMC е готова да разкрие инвестиция в друга американска фабрика, подобна на първия си проект на стойност 12 млрд. долара.

Плановете за втора фабрика в Аризона

Компанията посочва, че ще обмисли добавянето на допълнителен капацитет в Аризона чрез изграждането на втора фабрика въз основа на оперативната ефективност и икономически съображение.

Вашингтон, който предлага стимули от около 50 млрд. долара за обособяването на местни проекти, приветства разширяването на TSMC в Аризона, определяйки го като триумф в усилията за връщане на производството на чипове в Америка.

Но тайванската компания заяви, че производството на полупроводници в САЩ струва много повече, въпреки че този по-висок разход е постижим с държавна подкрепа.

TSMC, чиито производствени обекти се намират предимно в Тайван, започна да се диверсифицира през последната година, за да отговори на търсенето в големите икономики, които се стремят към обособяване на силна местна индустрия за чипове.

TSMC се присъедини към своя конкурент Samsung Electronics Co., който изгражда фабрика за 17 млрд. долара в Тексас.

Междувременно тайванският концерн строи съоръжение на стойност 7 млрд. долара в Япония и преговаря с германското правителство за изграждане на завод.

Освен стимулирането на местното производство на чипове САЩ наложиха множество ограничения върху доставката на модерни технологии за Китай, целящи да секнат потока от чипове, който подкрепя военния и технологичния сектор на Пекин.

Китайският президент Си Дзинпин, в реч от миналия месец, обеща усилията на Пекин за технологичната самостоятелност да надделеят в битката със САЩ за технологично надмощие.