Цените на петрола леко се повишават в понеделник, след като през миналата седмица спаднаха с 8% до повече от триседмично дъно, когато опасенията, че забавянето на растежа в големите икономики може да ограничи потреблението на горива, надделяха над признаците за възстановяване на търсенето в Китай, най-големия вносител на петрол в света, предава Bloomberg.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поскъпнаха с 19 цента, или 0,2%, до 80,13 долара за барел към 7 часа, докато фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 9 цента, или 0,1%, до 73,48 долара за барел.

Поевтинява щатският поради решение на Фед

В петък американският петрол поевтиня с повече от 3% в петък, тъй като докладът за заетостта в САЩ подкрепи идеята за още увеличения на лихвите от страна на Федералния резерв.

Сега обаче очевидно петролът се стабилизира, след като търговците направиха преглед на перспективите за търсенето в Китай и влязоха в сила последните санкции срещу руските енергийни потоци.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол заяви през уикенда, че китайската икономика може да е готова за по-силно от очакваното възстановяване, което ще засили търсенето на суров петрол.

Европейската забрана за внос на руски петролни продукти по море в отговор на войната в Украйна влезе в сила в неделя.

Мярката е съчетана с ценови таван, подобен на този, който е в сила за суровия петрол, и има за цел да ограничи приходите на Москва, като същевременно позволи на продуктите да постъпват в трети държави.

Каква ще е 2023-та за петрола

Петролът преживя неспокоен старт на 2023 г., дори когато отказът на Китай от политиката за нулев Covid разпали вълна от спекулации, че най-големият вносител на суров петрол в света ще увеличи вноса.

В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници предпочетоха да запазят съкращенията на доставките, а принц Абдулазиз бин Салман, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, заяви през уикенда, че кралството ще остане.

„Петролът намира подкрепа.", каза анализаторът Джоу Ми в Шанхай.

„Въпреки това насрещните ветрове остават, тъй като руските доставки засега устояват на санкциите – както на фронта на суровия петрол, така и на този на продуктите." - каза още той.