Цената на акциите на Intel се повиши по време на следборсовата търговия, след като производителят на чипове обеща да свие разходите си. Решението представлява опит да преодолее постоянния спад в търсенето на компютри, който понижава приходите и печалбата и възпрепятства усилията на гиганта за възстановяване, пише Bloomberg.

Компанията заяви, че редица действия, включително намаляване на броя на служителите и забавяне на разходите за нови заводи, ще доведат до спестяването на 3 млрд. долара следващата година, като годишните съкращения ще достигнат 10 млрд. долара до края на 2025 г.

Приходите и печалбата на Intel са спаднали през третото тримесечие

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер залага на бързо възстановяване на продажбите на полупроводници, за да помогне за финансирането на амбициозните си планове за връщане на предишното господство на Intel в една индустрия на стойност 580 млрд. долара.

Гелсингер, който преди три месеца прогнозира, че третото тримесечие ще бъде най-ниската точка за представянето на компанията, вместо това заяви, че търсенето на компютърни процесори е спаднало дори по-рязко от прогнозираното и перспективите остават мрачни.

„Влошаването на макросредата беше въпросът и е въпросът“, коментира Гелсингер в интервю. „Няма добри икономически новини“, допълни той.

Нетната печалба за третото тримесечие е достигнала 1 млрд. долара, или 25 цента на акция, под сумата от 6,8 млрд. долара, или 1,67 долара на акция, през същия период година по-рано. Приходите са се свили с 20 на сто до 15,3 млрд. долара.

59 цента на акцията

Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 59 цента на акция. Wall Street очакваше печалба от 33 цента на акция при 15,4 млрд. долара.

Стойността на книжата на Intel първоначално се понижи с около 5,4% по време на следборсовата търговия, след обявяването на отчета. По-рано те приключиха сесията на ниво от 26,27 долара. От началото на годината цената на акциите е потънала с 49%.

По-рано този месец бе обявено, че Intel планира голямо намаляване на броя на служителите, вероятно съкращавайки хиляди хора, твърдят източници, запознати със ситуацията. По думите им някои подразделения, включително тези за маркетинг и продажби, могат да се сблъскат с до 20% съкращения на работници.

Във финансовия си отчет компанията не уточни колко работни места ще бъдат премахнати.