Apple се подготвя да пусне на пазара множество нови Mac компютри и според Марк Гърман от Bloomberg вече е налице по-ясна представа кога ще се случи това: в началото на следващата година.

Apple се стреми да представи обновените модели - включително M2-базираните версии на 14- и 16-инчовите MacBook Pro – през първото тримесечие на календарната 2023 г. и е обвързала пускането им с предстоящите MacOS Ventura 13.3 и iOS 16.3.

Очаква се тези софтуерни актуализации да дебютират между началото на февруари и началото на март. През последните години Apple рядко пуска нови продукти през януари или февруари, така че вероятно новите Mac ще бъдат обявени до първата половина на март.

Датата случайна ли е

Това съвпада с планираните дати за представянето на съответния софтуер, но също така е логично с оглед на скорошната история на Apple, когато пуска нови Mac-ове през този месец, включително Mac Studio тази година.

Макар че Apple се стремеше да пусне новите MacBook Pros още тази есен, вътрешните планове на компанията - потвърдени от публични коментари през изминалата седмица - затвориха вратата за това.

По време на разговора с анализаторите за тримесечните резултати на компанията в четвъртък главният изпълнителен директор Тим Кук нарече продуктовата линия „приключена" за този празничен сезон.

Лука Местри, главният финансов директор на Apple, даде още по-силно потвърждение. Той заяви, че през празничното тримесечие на Apple, което приключва на 31 декември, ръстът на приходите ще се забави в сравнение с предходния период – отчасти защото няма да има голямо пускане на MacBook Pro, както беше през предходната година.

„Предстои ни много труден период за сравнение с миналата година, която беше облагодетелствана от пускането на пазара и свързаното с това запълване на продуктовите канали с нашия нов MacBook Pro с M1.", каза още той.

„Затова очакваме приходите от Mac да намалеят значително на годишна база през декемврийското тримесечие“.

Кога бе последното представяне на Mac

През октомври миналата година Apple представи преработените 14-инчови и 16-инчови MacBook Pro с чипове M1 Pro и M1 Max, което допринесе за генериране на приходи от Mac от 10,9 млрд. долара през празничното тримесечие.

Този път се очаква приходите от Mac да бъдат далеч под тази стойност.

Общият ръст на Apple през декемврийското тримесечие също ще бледнее в сравнение с 8-процентното увеличение, отчетено през септемврийския период. Но това не бива да шокира WallStreet, коментира Гърман.

Анализаторите вече прогнозираха по-скромно увеличение на продажбите: около 3%. Това все пак е достатъчно, за да достигне Apple рекордни стойности, като се очаква приходите да надхвърлят 128 млрд. долара.

Тестовете на новите MacBook Pro и новия Mac mini - заедно с разработката на първия Mac Pro на Apple със собствен на концерна чип - са се интензивирали вътрешнофирмено.