Анонсираното създаване на социална мрежа, носеща бранда на Доналд Тръмп, най-вероятно е един от новите знаци, че експрезидентът републиканец се готви отново за изборна надпревара. Освен това той може да засили разцеплението в американското общество.

Безпочвените твърдения, че през 2020 г. демократите са откраднали от републиканеца президентския пост, навярно ще заемат едно от почетните места в съдържанието на новата платформа TRUTH Social, за която милиардерът съобщи в сряда.

Очаква се тя да привлече мнозина консерватори, повярвали в твърденията за масови изборни нарушения, довели до щурма на Капитолия от 6 януари, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Франки Тагарт.

Именно на този пиедестал от симпатизанти, които вече са мнозинство в републиканската партия, разчита бившият президент, за да се впусне през 2024 г. в евентуална нова кампания, която да го върне в Белия дом. До момента Доналд Тръмп само бегло е скицирал намеренията си, без да ги потвърди нито веднъж.

Предисторията – представена хронологично

След 6-и януари Тръмп бе блокиран от основните социални мрежи. Новата му платформа TRUTH Social ще започне работа в началото на 2022 г. в информационна среда, където също цари разделение – и в социалните мрежи, и в традиционните медии.

Някога американците успяваха да стигнат до единно мнение по обща за всички съвкупност от факти и ценности, докато днес два непримирими лагера се гледат с подозрение и всеки е въоръжен със собствена версия за реалността, подсилвана от любимата му медия.

Причините за разделението в страната

Разследващият журналист Карл Бърнстийн, чиито разкрития по аферата "Уотъргейт" заедно с Боб Удуърд предизвикаха оставката на президента Ричард Никсън, призова медиите и политиците да се включат по-активно в борбата с дезинформацията, всяваща разкол в страната.

„Разцеплението, което ни дели и поляризира в тази страна, е порочно. И дълбоко.", заявява той.

"Изпълнено е с омраза и гняв. А в по-голямата си част тази омраза и този гняв се крепят върху големи лъжи.", добавя 77-годишният журналист.

Според това дали следиш прогресистката новинарска телевизия MSNBC или най-консервативната Fox News, Доналд Тръмп е представян било като последния отбранителен рубеж срещу една надигната от левицата културна вълна, пречещ на комунистите да вземат властта, било като най-голямата заплаха за американската демокрация от времето на Гражданската война през 19-и век.

Привържениците на всяка от двете конкуриращи се медии рядко се сблъскват с информация, противоречаща на позициите им, и не само във връзка с президентските избори от 2020 г.

В медийното отразяване на демонстрациите в САЩ след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицай се открояваше същото разединение - левите показваха призивите за расова справедливост, а десните поставяха акцента върху картини на безредици и насилие.