Акциите на американския производител на електрически превозни средства Tesla Inc. поскъпнаха до рекордно високо ниво в петък, което приближи с още една стъпка производителя на електрически превозни средства до присъединяване към елитната група компании с пазарна оценка от поне 1 трлн. долара.

Акциите поскъпнаха с цели 1,8% до връх от 910 долара, преди да затворят при малко по-ниското ниво от 909,68 долара в Ню Йорк. Това накара автомобилния производител, ръководен от Илон Мъск, да изпревари за кратко оценката на Facebook Inc.

С колко поскъпна Tesla

Книжата на автомобилната компания са поскъпнали с 29% тази година, изпреварвайки индекса на S&P 500 с ръст от 21%. Междувременно Facebook понесе тежък удар в петък, след като предпазливи прогнози за Snapchat на компанията майка Snap Inc. натежаха върху акциите на зависимите от рекламите технологични компании. Facebook отстъпи с цели 6,1%.

След няколко негативни движения през първата половина на тази година акциите на Tesla бяха в режим на стабилно поскъпване от началото на юни, подпомогнати от две групи силни тримесечни резултати, които показаха, че компанията се справя много по-добре от традиционните производители на автомобили с недостига на чипове.

Доставките и маржовете, особено за третото тримесечие, надминаха всички оценки, докато маржовете за периода впечатлиха както биковете, така и мечките на Wall Street.

„Макар че Tesla със сигурност е била засегната от дефицита на чипове, виждаме няколко причини, обясняващи защо обемите на Tesla са по-малко засегнати от този дефицит в сравнение с други автомобилни производители.“, пише анализаторът на Credit Suisse Дан Леви в бележка от 15 октомври.

Леви обяснява, че тъй като Tesla пише голяма част от собствения си фърмуер, тя е по-способна бързо да се преориентира в доставките на чипове, ако е необходимо.

На какво може да се дължи успехът на Tesla

Tesla произвежда два от най-продаваните електромобили в световен мащаб - Model 3 и Model Y - въпреки големия наплив от страна на старите автомобилни производители за разработване на конкуренти, както и появата на няколко нови играча.

Тъй като възприемането на електрическите превозни средства продължава да расте със силната подкрепа от страна на политиците, се очаква Tesla да бъде основен бенефициент. И на това залагат инвеститорите.

„Последните резултати абсолютно не оправдават текущата оценка на Tesla, но това никога не е било тежка тема.“, казва пред Bloomberg Мат Уелър, глобален ръководител на маркетинговите проучвания във Forex.com.

Търговците купуват акциите с очакванията, че компанията ще завладее доминиращ дял от бързо развиващите се пазари на електромобили и самоуправляващи се автомобили години по-късно, казва той.

„Това, което тези резултати показват, е, че Илон Мъск и Сие са изградили печеливш производител на автомобили, давайки им повече потенциал да постигнат крайната си цел и да израснат до небесна пазарна оценка“, добавя Уелър.