Припомняме, че преди седмица американският окръжен съдия Карл Никълс във Вашингтон обяви, че ще проведе изслушване, насрочено на 4 ноември, ден след изборите в САЩ (не се знае дали датата е случайна, или…), за да разбере със сигурност дали да разреши на правителството на САЩ да забрани транзакциите с видеоплатформата "ТикТок".

Това са официалните данни, които предават информационните агенции.

Според "БайтДанс", китайският собственик на "ТикТок", тази забрана на практика ще направи нелегално всякакво използване на приложението в САЩ под каквато и да е била форма.

Никълс вече издаде предварителна заповед на 27 септември, която забрани на Министерството на търговията на САЩ да нареди на магазините за приложения на "Епъл" и "Гугъл" да спрат изтеглянията на приложението. Идеята тук е никой да не се научава да използва ТикТок още от първата му среща с новия си телефон.

Тогава съдия Никълс реши категорично, че макар да има достатъчно доказателства, че Китай представлява заплаха за националната сигурност, е по-малко ясно, че самият "ТикТок" представлява реален риск за сигурността на видното американско население.

Ако бъде разрешено операцията по отстраняване на ТикТок да продължи, то забраната ще влезе официално в сила на 12 ноември т.г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви своите планове да блокира всяка транзакция в САЩ с китайския собственик на приложението през август заради опасения, че компанията споделя данни за потребителите си с китайското правителство.

Президентът посочи, че ще позволи приложението да продължи да работи в САЩ само ако американските компании "Оракъл" и "Уолмарт" поемат контрол, но това вече го знаете. Китай, обаче все още може да блокира подобна евентуална сделка, като забрани на "БайтДанс" да продава някои от своите технологии на чуждестранен бизнес.

"ТикТок" има милиони потребители в САЩ, което нарежда Щатите на едно от челните места по експлоатация на приложението. "БайтДанс" отрича, че Пекин може да я принуди да предостави какъвто и да е било достъп до своите данни (респективно и до тези на потребителите), като заяви, че ги съхранява извън юрисдикцията на Китай – в САЩ и Сингапур.

Партньорството с веригата магазини "Уолмарт" и компанията за бази данни "Оракъл" ще създадат изцяло нова компания, наречена TikTok Global. Характерно за новото отроче ще е това, че ще е със седалище на територията на САЩ.

Поредни проблеми с достоверността във Фейсбук

Фейсбук заяви официално и категорично, че оттук нататък ще забранява съдържание, което отрича случването на холокоста. Същата съдба ще сполети и онези постове, които изопачават истината по този въпрос, предават световните информационни агенции.

Социалната мрежа ще насочва съвсем съзнателно потребителите си към достоверни източници, когато търсят информация за холокоста.

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви днес новата политика на социалната мрежа, която е най-скорошният опит на компанията да вземе мерки срещу разпространението на конспиративните теории и дезинформацията. Най-интересното е, че това ще стане факт точно в навечерието на президентските избори в САЩ на 3 ноември.

Решението бе взето, след като през лятото оцелели от холокоста по целия свят взеха участие в кампания, чиято цел бе да насърчи Фейсбук да премахва от платформата си съдържание, отричащо холокоста.

Фейсбук срещу ЕС – част безбройна

Според запознати източници, Европейският съюз подготвя нови, по-строги регулации, чрез които цели да ограничи пазарния дял на територията на общността на до 20 големи технологични гиганти. В списъка са обичайните заподозрени: компании като Фейсбук, Гугъл, Епъл и Амазон.

Големите технологични платформи ще трябва да се съобразят с по-строги разпоредби в сравнение с по-малките си конкуренти, съобщава изданието, позовавайки се на гарантирано добре запознати източници.

Новите правила ще принудят компаниите да споделят данни с конкуренти и да бъдат по-прозрачни за начина, по който събират информация. Това са основните цели на операцията, казва се в доклада.

Списъкът ще бъде направен въз основа на параметри като пазарен дял и брой потребители, като точните критерии все още се обсъждат, за да бъдат максимално резонни.

Тръмп с груба реакция след събарянията

„Вкарайте тези животни в затвора, сега! Радикалната левица само знае как да се възползва от много глупавите управници. Това е Байдън! Закон и ред!“

Дали Тръмп гледа прекалено много филми за героични американски президенти, или не – не е ясно, но това написа в "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп във връзка с поредното събаряне на статуи на велики исторически личности.

В Портланд, Орегон, където над 100 дни продължават демонстрациите на движението "Живота на чернокожите е от значение" след убийството на Джордж Флойд от полицията, се появиха кадри със съборени статуи на бившите американски президенти Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Протестиращи събориха статуите и разбиха входа на Историческото общество преди да се преместят в други централни райони и да продължат с вандалските актове. Полицията се намеси близо час след събарянето на първата статуя.

Тълпата се разпръсна, след като служители на реда заляха района и започнаха да извършват арести. След като събориха статуите, протестиращи опънаха лозунга "Спрете да почитате расистките колонизатори убийци".

Организаторите на протеста промотираха събитието в социалните мрежи като "Деня на гнева на кореното население". Вчера бе Денят на Колумб, но много щати и градове го признават като "Деня на коренното население".