Със закъснение от 2 години съгласно първоначално обявения график, Tesla най-после успя да сътвори първия си киберпикап, стана ясно от туит на компанията, публикуван в събота.

В съобщението на компанията за електрически автомобили се споделят изображение, на което се вижда множество работници с жълти каски, наобиколили „елегантния“ Cybertruck, който по думи на собственика е построен в гигафабриката в Остин, Тексас.

Защо се забави пускането на Cybertruck

Прототипът на футуристичното возило бе разкрит през 2019 г., а амбициите бяха производственият процес да започне в края на 2021 г. При запознаване с формата на автомобила, много критици го определиха като грозен голям метален трапец на колела. Въпреки направените обещания, демонстрацията на уж нечупливите прозорци на пикапа през 2019-та даде обратен ефект, след като металната топка, хвърлена по тях успя да ги счупи.

Последва почти пълно мълчание, до 21-ва, когато Тесла съобщи плановете си за разработката на подобрена версия. CEO-то на компанията, Илон Мъск тогава сподели, че не може да дебютира с отдавна обещания киберпикап, поради проблеми с веригата за доставки.

Този януари, от компанията съобщиха, че производството на футуристичния товарен автомобил ще започне по-късно тази година. По-рано се говореше за стартиране на масовото производство през 2024 г.

Какво знаем дотук за киберпикапа на Тесла

Киберпикапът е изработен от устойчива на надраскване и вдлъбване неръждаема стомана и е изцяло електрически. Най-скъпият модел от серията може да се похвали със задвижване на всички колела, товароносимост до 6.35 тона и приблизителен пробег над 500 мили.

Трите различни конфигурации на Cybertruck се основават на разликата в броя електрически двигатели (от 1 до 3). Всеки допълнителен двигател предоставя по-бързо ускорение и по-голяма товароносимост.

Опцията с един двигател има само задно задвижване. Според Тесла при него ускорението от 0 до 60 мили в час ще е осъществимо за 6.5 секунди, а максималната скорост ще е 110 мили в час. Моделът с 3 двигателя се планира да достига 60 мили в час за 2.9 секунди, а максималната му скорост да е 130 мили в час.

Ексцентричният електрически пикап е с въздушно окачване, което може да се повдига или спуска в движение.

Много стандартни функции на возилото все още не са разкрити, но първите изображения показват, че таблото е доминирано от единствен сензорен екран, а воланът е правоъгълен. Капацитетът му е до 6 души, а багажникът е с вместимост 100 куб. фута. Задната врата е плъзгаща се и може да послужи и като рампа за товарене на четириколесни автомобили и мотоциклети.