Елитите рядко приветстват нововъведенията. Така че, когато финансисти и властимащи наскоро се събраха в Давос за срещата на Световния икономически форум, крипто злорадството беше във въздуха.

По-рано тази година, когато криптото процъфтяваше, много компании за цифрови активи резервираха участие в Давос, за да рекламират своята мощ и брандове. Но малко преди форума стейбълкойните тера и луна се сринаха и цената на токени като биткойна падна.

Последваха приказки от върхушката за „крипто зима“ - и като цяло присмехулство относно дигиталните схеми на Понци. Но на фона на критиките инвеститорите трябваше да вземат под внимание друга важна – макар и по-малко обсъждана – тема в дебата за дигитални активи: а именно, че големите централни банки в света стават все по-заинтересовани от използването на технологията за достъпен регистър, или блокчейн.

Мнението на ценралните банки

Това не е така, защото те харесват дигиталните валути на централните банки (CBDC) за масите, които обикновено грабват заглавията. Да, могъщата Народна банка на Китай тества това, заедно с някои по-малки развиващи се икономики, включително Ямайка.

Европейската централна банка също обмисля това, както заяви в Давос Франсоа Вилроа дьо Гало, управителят на френската централна банка.

Въпреки това, повечето западни централни банкери са предпазливи относно създаването на CBDC на дребно – т.е. да позволят на гражданите да държат пари в брой в цифрова валута на централната банка – защото се страхуват от последиците от отговорността за техните данни и/или не харесват идеята за ерозиране посредническата функция на търговските банки.

Как влияят сривовете на ситуацията

Сривът на тера също намали чувството за неотложност, както и фактът, че мобилните плащания правят все по-лесно, бързо и ефективно за гражданите да използват старомодните фиатни валути.

Но това, което предизвиква интереса на върхушката, е използването на CBDC за трансгранични плащания на едро - за преместване на средства между финансови институции и централни банки.

„Ние вярваме в CBDC на едро и проведохме девет експеримента“, каза Дьо Гало в Давос, отбелязвайки, че въпреки че „CBDC на дребно фокусира общественият интерес“, това пропуска смисъла.

Или както Рави Менон от Монетарната администрация на Сингапур, която експериментира със CBDC от седем години, наскоро каза на важна среща на централни банки в Цюрих:

„Ние поставяме грешния акцент върху CBDC на дребно. Това, към което трябва да се насочим са трансграничните CBDC на едро.“