Американският технологичен концерн Apple Inc. ще обяви значителни промени в софтуера на iPad по време на годишната си конференция за разработчици Worldwide Developers Conference, като част от усилията си да придвижи устройството по-близо до категорията на лаптопите и по-далече от телефоните, смята репортерът Марк Гърман.

Следващата голяма актуализация на софтуера на iPad, iPadOS 16, ще има преработен интерфейс за многозадачна работа (multitasking), който ще улесни прегледа на отворените приложения и превключването между задачите, твърдят източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като промените все още не са публично известни.

Освен това тя ще позволява на потребителите да променят размера на прозорците на приложенията и ще предлага нови начини за работа с няколко приложения едновременно.

На iPad се падат близо 9% от годишните приходи на Apple и този дял се увеличава през последните години. Но професионалните потребители на устройството настояват за интерфейс, който да прилича повече на този на лаптоп.

Хардуерът на iPad, който вече включва същия чип M1 като някои от лаптопите на Apple, става все по-мощен, а софтуерът в някои отношения не е в крак с него.

От компанията се въздържат от коментар

Говорител на базираната в Купертино, Калифорния, компания е отказала да коментира темата.

Новият интерфейс на iPad ще бъде едно от най-големите подобрения, обявени на конференцията, която ще включва и софтуерни актуализации за iPhone, Mac, Apple Watch и Apple TV. Технологичният гигант организира конференцията всяка година, за да покаже нови функции и подобрения на устройствата, които разработчиците могат да използват в своите приложения.

Понастоящем потребителите на iPad могат да стартират приложенията на цял екран, както е при iPhone, или да стартират две приложения едно до друго. Компанията също така позволява на потребителите да добавят умалена версия на трето приложение, като го плъзнат отстрани. Промените ще разширят този интерфейс.

Колко генерира компанията само от едно събитие

Смята се, че Apple генерира повече от 20 млрд. долара годишно от App Store, а събитието WWDC помага за поддържането на този източник на приходи. Новите софтуерни функции помагат на разработчиците да създават нови приложения, които на свой ред увеличават приходите.

За iOS 16, следващата версия на софтуера на iPhone, Apple планира няколко промени, включително нови уиджети за заключен екран, съобщи по-рано Bloomberg. Освен това компанията ще обнови приложението Health и ще добави нови аудио функции и функции за социални мрежи в Messages. Предстои и преработване на приложенията за macOS, включително обновяване на System Preferences - приложението за управление на настройките на Mac.