Безпрецедентен по мащаб протест организиран от три от най-големите автомобилни производители може да нанесе сериозни последици на икономиката на САЩ. Стачката е организирана от Обединените автомобилни работници (UAW) и в нея взимат участници огромен брой хора заети в сектора на производството на автомобили.

Предвижда се като резултат от мащабните протести икономиката на САЩ да бъде сериозно засегната, но е малко вероятно това да стане причина за рецесия. Синдикалната част на автомобилната индустрия е голяма част от икономиката на страната, но не толкова голяма колкото беше преди.

Крайният резултат от стачката зависи от нейната продължителност и дали компаниите ще съкратят работниците си. Огромно значение за това какъв ще бъде изхода от протестите има и времето, което ще отнеме да се постигне споразумение между профсъюзите и компаниите.

До момента направените оценки на стачните действия относно икономическото въздействие не показват заплаха за разрушаване на икономиката. Въпреки това се очаква сериозно негативно въздействие над сектора и дестабилизация в него.

Според изчисления на Anderson Economic Group ако всички работници на 3-те най-големи компании в производството на автомобили - General Motors, Ford и  Stellantis стачкуват в продължение на 10 дни ще генерират разходи от 5 млн. долара за американската икономика.

По какъв начин протестите могат да засегнат американската икономика

Според CNN има няколко начина, по които мащабната стачка на работниците от автомобилния сектор може да засегне икономиката на САЩ.

Като за начало се разглежда възможността бизнесите, които се развиват в близост до локациите на стачката да загубят част от своите приходи. Това може да се случи в резултат от намалените възнаграждения на стачкуващите на 500 долара, които няма да са достатъчни за на работниците поддържане на нормалните разходи.

Очаква се доставчиците, които работят с трите компании да се наложи да съкратят работници. Ако производителите започнат да отменят поръчки след приключването на стачката ще намалеят плащанията към доставчици, а и от там невъзможността за плащане на заплати на служителите.

Заради мащабните стачки се очаква броя на работещите в сектора драстично да намалее. Това ще доведе до невъзможността за плащане на данъци. По този начин данъчните приходи ще намалеят.

Друг ефект от протестите организирани от Обединените автомобилни работници (UAW) е намаляване на производствените мощности на компаниите. Според изчисления ако стачката продължи 10 дни 25 000 автомобила няма да бъдат произведени.

Като резултат от това може да се очаква повишаване на цените на автомобилите, заради ограничените наличности.

Въпреки многото негативни ефекти от мащабната стачка, не се очаква ефекта да надвиши последиците от пандемията или недостига на компютърни чипове, които бяха причини за намаляването на производствените мощности на автомобилна индустрия в САЩ през последните няколко години.