Spotify Technology SA придобива Findaway, която е компания за аудиокниги, предоставяща на шведския стрийминг гигант допълнителни продукти на пазара наред с музиката и подкастите, предават запознати.

Findaway е дистрибутор на много услуги за аудиокниги, издатели и автори и ще продължи да ги обслужва след приключване на сделката, заявиха компаниите в четвъртък. Финансовите условия около договорката все още не са оповестени.

Какво означава и какво носи тази сделка за двете страни

Покупката бележи най-значителната инвестиция на Spotify в сектора на аудиокнигите и е пореден знак за амбицията ѝ да се разшири отвъд музикалното приложение и да се превърне в услуга по подразбиране за аудио от всякакъв вид.

„Целта е слушателите на Spotify да могат да си купят всяка аудиокнига в света!“, казва Густав Содерстром, който е главен директор за изследванията и разработките на компанията.

„Ако сте истински пристрастени към криминалните подкасти, ще купувате и истински криминални аудиокниги!“

Spotify експериментира с аудиокниги в продължение на няколко години, предлагайки някои заглавия безплатно. Компанията продава и аудиокнига от журналиста Малкълм Гладуел, който похарчи милиарди долари за закупуване на подкаст студия и технологии.

Компанията очаква трансакцията да приключи тази година, като в този момент ще започне да добавя още аудиокниги към услугата си. Издателите и авторите, работещи с Findaway, трябва да се съгласят да разпространяват услугите си и в Spotify.

Spotify ще продава отделни аудиокниги на всички свои потребители. Авторите и издателите, които използват собствена технология за обработка на плащания, ще могат да запазят всички продажби, докато тези, които използват технологията на Spotify, ще споделят приходите. Отделни автори ще могат сами да разпространяват книги.

Findaway ще запази централата си в Солон, Охайо, и ще продължи да се ръководи от основателя и главния изпълнителен директор Мич Крол.

Audible на Amazon.com Inc. е доминиращият играч на пазара на аудиокнигите. Spotify се надява да се конкурира с него, като представи книги пред своите близо 400 млн. слушатели.

Илон Мъск с нов спор с държавник

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск влезе в спор с Бърни Сандърс в неделя, след като американският сенатор официално поиска богатите да плащат своя „справедлив дял“ от данъците, предава Bloomberg.

80-годишният Сандърс, който безуспешно се бори за президентската номинация на Демократическата партия през 2016 и 2020 г., в събота написа в Twitter, че „трябва да изискваме изключително богатите да изплатят справедливия си дял“.

Мъск, чието състояние от 286 млрд. долара го превърна в мишена за привържениците на данъка върху богатството, отговори с остра язвителност:

„Продължавам да забравям, че все още си жив“.

Главният изпълнителен директор и милиардер, който вече беше разпродал акции от своята компания на общата стойност от 6,9 млрд. долара към 12 ноември, написа още: „Искаш ли да продам повече акции, Бърни? Просто кажи думата“.

Туитът на Сандърс бе публикуван на фона на усилията на Вашингтон да увеличи данъците за свръхбогатите.