Излезе последната информация за социалните мрежи в навечерието на изборите в Съединените американски щати през ноември. Става ясно, че операторите на социални медии като Facebook Inc и Twitter обявиха нови правила за различни сценарии след изборите.

Компаниите, които бяха критикувани от специалистите по социалните медии и законодателите заради прилагането на политиките им за съдържание, изложиха планове за това как ще се справят с кандидати, които претендират за победа, преди резултатите да бъдат официално обявени или призиви за насилие, свързани с изборите.

Ройтерс представя по-важните инициативи, които социалните мрежи предприемат:

Ситуацията при Фейсбук

Ако кандидати или кампании отправят преждевременни претенции за победа, Facebook ще добави етикети към съдържанието и ще покаже известия в новинарски емисии с информация за състоянието на надпреварата. Публикациите от кандидати за президент, оспорващи официалния резултат, също ще получат етикет, показващ името на обявения победител.

Компанията, която твърди, че премахва съдържанието и деактивира акаунти, когато смята, че има рискове от физическа вреда или пряка заплаха за обществената безопасност, обяви и репресии върху движенията на милиции, използващи платформата през последните месеци. През септември тя заяви, че има опции, с които да ограничи потребителите, ако изборите станат хаотични или насилствени.

Какво направиха от Туитър

Twitter заяви, че ще премахне или ще прикрепи предупредителни етикети към всякакви претенции за победа, преди резултатите да бъдат официално обявени, или заблуждаващи твърдения, подбуждащи към „незаконно поведение, с което се цели предотвратяване на мирното предаване на власт или организирано наследяване“.


Twitter също така ще етикетира или премахне непроверени твърдения за резултата, които биха могли да подкопаят вярата в изборния процес, като твърдения за подмяна на гласовете. Twitter също така забранява заплахите с насилие над човек или група. Ами „Тубата

YouTube, видео услугата на Alphabet Inc., забранява някои видове дезинформация на изборите като неточни дати на гласуване, но няма правило срещу преждевременните претенции за победа. Говорител каза, че при този сценарий YouTube ще показва авторитетна информация и контекст заедно с видеоклиповетe.

YouTube казва, че премахва съдържание, което подтиква хората да извършват насилствени действия срещу лица или определена група хора.

В Редит действат генерално

Говорител на Reddit заяви, че информацията, целяща да подведе или интерпретира погрешно резултатите от изборите, ще бъде премахната от сайта. Той казва още, че компанията също така забранява съдържание, което насърчава, прославя или подтиква към насилие над лица или групи.

Добре познатата схема и за ТикТок

Китайското видеоприложение твърди, че ще направи всяко съдържание, което преждевременно претендира за победа на изборите, по-малко откриваемо на платформата и ще добави банери към видеоклипове, за да се покаже, че резултатите не са официално обявени.

Запитана за това как ще се справи с видеоклипове, които оспорват резултатите от изборите, говорителка на TikTok каза, че ще работи с партньори за проверка на фактите и ще премахва фалшивото съдържание или ще ограничи разпространението му, ако е непроверено или проверката на фактите е неубедителна. Тя добави, че TikTok премахва видеоклипове, които се стремят да инициират насилие.

Ситуацията във Франция след убийството

Шокът от убийството на учителя Самюел Пати, показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото, поднови дискусиите във Франция за регулиране на социалните медии.

Няколко министри призоваха за по-строги правила, след като стана ясно, че жертвата е била заплашвана в социалните мрежи, преди да бъде убита в края на миналата седмица, пишат онлайн изданията.

Френски представители от Google, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok и Snapchat са свикани на среща от министъра, отговарящ за гражданството, Марлен Скиапа. Компаниите са помолени да излязат с „конкретни предложения“ относно „кибер-ислямизма“, коментира запознат източник пред изданието.

В понеделник сутринта вътрешният министър Жералд Дарманен посочи, че ще се бори с „терористичната пропаганда на социалните мрежи“. Авторите на 80 публикации, които изразяват подкрепа за нападателя, се наблюдават, съобщиха от правителството.

"Тези, които са участвали в публичния линч на този учител, са по някакъв начин отговорни за случилото се", коментира Габриел Атал, говорител на правителството, в неделя.

Силната реакция дойде, след като стана ясно, че бащата на един от учениците на Пати е изразил в социалните мрежи гнева си към учителя и е призовал за уволнението му. Пати е предложил на учениците възможността да напуснат класната стая, ако са обидени от изображенията. Публикациите на бащата са били споделени чрез групи във Facebook и съобщения в WhatsApp, което е привлякло вниманието на радикални групи.

Веригата от събития хвърля неприятна светлина върху това, което (не) е направено в страната за справяне с проблема. По-рано тази година Конституционният съд на Франция отхвърли законопроект, който имаше за цел да ограничи разпространението на реч на омразата в социалните медии.

Законодателят, който стои зад законопроекта – Летисия Авиа от партията La République en Marche на Еманюел Макрон, заяви, че все още работи по борбата с речта на омразата и обмисля нов законопроект, наред с други възможности. Други депутати от опозицията, включително консервативният лидер Кристиан Жакоб, заявиха, че също ще направят предложения за регулиране на съдържанието в социалните медии и анонимността в интернет като начин за борба с тероризма.