Проучване в Харвард от 2015 г. установява, че почти 50% от служителите, които са усетили грубост на работното място, са намалили влаганото усилие и са взели съвсем съзнателното решение да прекарват по-малко време работейки.

Ако искаш да си добър шеф или желаеш да разбереш дали работното ти място скрито те потиска, огледай се за тези 3 знака, за да разбереш страда ли служебната ти среда от токсичност.

Има постоянно текучество на служителите

Помисли за последните 2 години в офиса – колко от бюрата вече не са заети от познатите лица? А колко често се случва сравнително нов служител да напусне работа сякаш внезапно? Може би този развой съвсем не е случаен, а по-скоро закономерен. И закономерността произтича от недобрата атмосфера в офиса.

Има най-различни причини, поради които хората напускат работата си. 1 на всеки 5 души посочва като причина за напускането си именно фирмената култура. Организациите, които влагат целенасочени усилия в създаването на позитивна работна обстановка имат само 14% текучество, докато тези, които пренебрегват значението на фирмената култура са обременени с цели 48% поточност.

Служителите изпитват силен страх от това да сгрешат

Всеки прави грешки и е нормално да се притеснява за това да ги прави на мястото, на което си изкарва хляба. Но когато масово служителите се страхуват да бъдат служебно наказани заради допусната грешка, червеният флаг на токсичността отново се развява.

Пълната липса на психологическа сигурност при допускане на грешки е силен индикатор за лошата организационна култура. Когато хората се страхуват да излязат от зоната си на комфорт, заради шанса да се провалят, целият екип страда. Проектът Google Аристотел открива, че всъщност именно високата психологическа сигурност има най-значим принос за ефективността на екипа.

Насърчавай служителите си да излизат от своето удобно поле, да дават идеи и да се развиват. Старай се да посрещаш грешките като нормален стопански риск, за да не навлизаш в токсични води.

В процеса на работа често има обърквания и неразбирателство

Нормално е човек да е объркан на новото си работно място, когато все още не е запознат с всички процеси и отговорности на различните членове на екипа. Ако обаче са минали месеци и все още не разбираш конкретните връзки в офиса и към кого за какво трябва да се обърнеш, това не е добър знак.

Липсата на комуникация стои в основата на проблема, а нея я няма, когато между отделните звена отсъства взаимодействие, а между колегите – доверие, равнопоставеност и уважение. Това прави работата в екип много по-трудна и често груповите проекти страдат именно по тази причина.

Решението? Намери си съмишленици, с които да създадеш положителни връзки, фокусирай се върху нещата, които можеш да контролираш и… събери смелост да дадеш откровен фийдбек.

Може би ръководителите във фирмата не са наясно с количеството негативност в компанията и не са се замисляли за влиянието ѝ върху качеството на работа. Със сигурност ще имаш по-голям шанс за успех, отколкото ако не предприемеш нищо.